AMSTERDAM - Singer-songwriter Leonard Cohen is op zijn 77e populairder dan ooit. Eerder dit jaar stond voor het eerst een van zijn albums op nummer 1 in Nederland en dinsdag gaf hij een concert in een uitverkocht Olympisch Stadion. 

De sympathieke Canadese zanger nam eigenlijk vier jaar geleden al afscheid van het Nederlandse publiek, maar na zijn onlangs uitgebrachte album Old Ideas volgt toch nog een wereldtournee. In 2008 was Cohen voor het laatst in Amsterdam te zien tijdens een concert in het Westerpark en vervolgens in de Rotterdamse Ahoy.

In het Olympisch Stadion in Amsterdam is al in geen tien jaar geen popconcert meer gegeven. De laatste keer was een optreden van André Hazes, die inmiddels alweer bijna acht jaar dood is. Het stadion blijkt een mooie en zeer geschikte locatie voor een muziekevenement, zeker met het warme zomerse weer van de afgelopen dagen.

Ook het geluid is opvallend goed, hoewel het aan alle kanten weerkaatst en nogal galmt. En omdat het in de buitenlucht plaatsvindt, zijn er ook nog andere omgevingsgeluiden waarneembaar. Een voorbij razend vliegtuig of een zwerm vogels bijvoorbeeld. Niks van dit alles is echter storend. In tegendeel, het is zelfs sfeerverhogend.

Verbluft

Waar Cohens concertreeks uit 2008 in het teken stond van zijn afscheid, lijkt de chanteur nu nog geen zin te hebben het bijltje erbij neer te gooien. Met een concert van ruim drie uur verbluft Cohen zijn publiek. Hij oogt monter en vitaal en heeft bovendien een geniale begeleidingsband bijeen gesprokkeld met muzikanten uit alle hoeken van de wereld.

De achtergrondzangeressen van Cohen (The Webb Sisters, aangevuld met vaste achtergrondzangeres Sharon Robinson) zijn eveneens magistraal. De oude baas zelf is ook nog verbazingwekkend goed bij stem. De minutieuze imperfecties zijn geen tekenen van verval, maar tonen hoe gracieus Cohen zijn ouderdom aanvaard heeft.

Duisternis

De levenservaring van Cohen is voelbaar in iedere brom die over zijn lippen glipt. Met de ogen gesloten oreert hij over zijn leven, waarbij hij regelmatig geknield op het podium zit om zijn verhaal te doen. Hij verwelkomt met veel plezier de naderende duisternis middels een bevlogen uitvoering van Light As A Breeze.

Enkele nummers van Old Ideas, waar deze tournee naar vernoemd is, krijgen een prominente plek op de setlist van Cohen. Het wat vrome Come Healing verwordt tot één van de hoogtepunten van het concert, mede dankzij het contrast van de grommende Cohen en de engelachtige vocalen van Robinson en The Webb Sisters.

Regenbui

Een geplande toegift van nog zo'n vier nummers wordt geschrapt, omdat Cohen zijn tijdslimiet overschrijdt. Het blijkt geen moment te laat, want zodra de zanger het podium verlaat, barst er een regenbui los boven het Olympisch Stadion. Bovenal leert Leonard Cohen Amsterdam deze avond een lesje in nederigheid.

Hij neemt regelmatig zijn hoed af om zijn respect te tonen voor zijn publiek en zijn muzikanten, die tevens uitgebreid bedankt worden tijdens het lied Anthem. Op zijn oude dag slaagt de Canadees er als geen ander in drie generaties muziekliefhebbers te ontroeren.

Leonard Cohen staat op 22 augustus in Olympisch Stadion, Amsterdam. 

Leonard Cohen in Amsterdam