AMSTERDAM - De Russische punkgroep Pussy Riot is schuldig bevonden aan ordeverstoring en het kwetsen van het Russisch-orthodoxe geloof. De leden krijgen twee jaar celstraf, met aftrek van voorarrest.

Een rechtbank in Rusland heeft dat bepaald.

De rechter legde een lagere straf dan geëist op, omdat de drie vrouwen geen strafblad hebben. Bovendien hebben zij kinderen. Nadat het vonnis was voorgelezen, riep een man in de zaal 'Schande'.

Rechter Marina Syrova, die niet in beeld mocht worden gebracht, oordeelde dat de drie opzettelijk de orde hebben verstoord en de gevoelens van gelovigen uit haat tegen het Russisch-orthodoxe geloof enorm hebben gekwetst.

Psychische stoornissen

Syrova had ongeveer 2 uur en 3 kwartier nodig om het vonnis voor te lezen. Zij legde alle vrouwen dezelfde straf op, hoewel een psycholoog die hen heeft onderzocht, bij Tolokonnikova psychische stoornissen had vastgesteld.

Aljochina was volgens dezelfde deskundige misschien emotioneel instabiel en vatbaar voor manipulatie. De aan hun handen geketende vrouwen moesten de hele tijd blijven staan, maar maakten een ontspannen indruk. Zij lachten geregeld en praatten tegen elkaar.

De drie vrouwen van de feministische band baden in de kathedraal van Christus de Verlosser, de grootste kerk in Moskou, een 'punkgebed' waarin zij de Maagd Maria smeekten de toenmalige premier en huidige president Vladimir Poetin af te zetten.

Justitie had 3 jaar dwangarbeid geëist.

Gekwetst

Daarmee hebben ze volgens haar de gevoelens van de gelovigen in de kerk enorm gekwetst en zijn ze ingegaan tegen alle normen van de Russisch-Orthodoxe Kerk. De rechter oordeelde dat ze met hun actie een politieke daad wilden stellen in de vorm van een artistieke uiting.

Syrova las verklaringen voor van verscheidene gelovigen die het optreden van Pussy Riot in de kerk hebben meegemaakt. Allen voelden zich zeer geschokt door de actie van de vrouwen.

De vader van een van de drie vrouwen had justitie laten weten dat zijn dochter zeer veranderd was, sinds zij het feminisme was toegedaan. Rechter Syrova stelde dat je ook als feministe geen kwetsende liedjes mag zingen.

Kasparov

De politie in Moskou heeft rond het gerechtsgebouw zeker 30 mensen gearresteerd die hun steun betuigden aan de vrouwen. Onder de arrestanten zijn voormalig schaakkampioen en oppositieleider Garry Kasparov en de linkse activist Sergej Oedaltsov, meldde het Russische persbureau Interfax.

Bekijk beelden van de arrestatie van Kasparov:

Rond het gerechtsgebouw hadden zich honderden mensen verzameld. Ook tegenstanders van het trio waren komen opdagen.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton stelt in een verklaring ze dat het proces tegen ernstige vraagtekens zet bij de rechtsgang in Rusland. Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal reageerde vrijdag kritisch op het vonnis.