Wereldwijd demonstraties voor vrijlating Pussy Riot

MOSKOU - Wereldwijd komen acties voor de vrijlating van de leden van de Russische feministische punkgroep Pussy Riot op stoom.

Vrijdag worden in tientallen steden tegelijkertijd demonstraties gehouden, ongeveer een uur voordat de Russische rechtbank uitspraak doet in de zaak tegen de drie vrouwen. De verdachten horen dan of ze celstraf krijgen voor vandalisme. De aanklagers hebben drie jaar geëist.

Vrijdag gaan mensen rond 12.00 uur in tientallen steden de straat op. In Barcelona staat een demonstratie bij de Sagrada Familia-kathedraal gepland en in Londen is gekozen voor het veld voor de Russische ambassade. Betogers komen in Parijs bijeen op het Stravinsky-plein.

De betoging wordt daar geleid door de 29-jarige Rus Aleksej Prokopjev van de in Parijs gevestigde organisatie Russie-Libertés, die ook helpt bij de organisatie van demonstraties in Marseille, Nice, Lyon en Montpellier. In New York wordt een protestactie bij het Russische consulaat georganiseerd en later op Times Square. Ook in Washington staat een betoging op de agenda.

Gaypride

Eerder werd ook al actie gevoerd voor de vrijlating van de drie leden van Pussy Riot. De burgemeester van het IJslandse Reykjavik Jon Gnarr nam deel aan een gaypride-optocht, verkleed als lid van Pussy Riot.

Amnesty International heeft een sms-actie op touw gezet om handtekeningen te verzamelen voor een petitie die aan de Russische regering wordt aangeboden en de Verenigde Staten hebben herhaaldelijk hun zorgen geuit.

De Franse minister van cultuur Aurélie Filippetti zei vorige week in een verklaring zich zorgen te maken over de artistieke vrijheid. Een groep van meer dan honderd Duitse politici noemde de mogelijke celstraf 'draconisch en buitensporig'.

Madonna

Ook beroemdheden zijn in de bres gesprongen voor de drie vrouwen van Pussy Riot. Tijdens een concert in Moskou trok Madonna haar shirt uit, waarbij ze op haar rug de woorden Pussy Riot showde.

De IJslandse zangeres Bjørk, Pete Townshend van The Who en een aantal leden van de Pet Shop Boys namen het eveneens voor de verdachten op. Yoko Ono stuurde een van de drie leden een persoonlijk briefje.

Punkgebed

De drie punkers, Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samoetsevitsj en Maria Alechina, staan terecht omdat ze in februari de kansel van de Christus-Verlosserkerk in Moskou bestormden en een 'punkgebed' ten gehore brachten waarin ze onder meer de woorden 'Moeder Maria, verdrijf Poetin' zongen.

De vrouwen werden direct na hun actie gearresteerd en zitten sinds februari in voorarrest. Er hangt ze een straf boven het hoofd wegens 'door godsdiensthaat gemotiveerd hooliganisme'.

Vrijkomen

Hoewel de bandleden en hun advocaten menen dat het vonnis volledig bepaald wordt door president Vladimir Poetin, hopen de actievoerders toch dat hun acties er toe leiden dat de drie vrouwen vrijkomen of in ieder geval minder zwaar gestraft worden. Poetin heeft eerder al gezegd dat de band 'fout zat' maar geen 'erg zware straf verdient'.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie