MOSKOU - Madonna hoopt dat de meiden van de Russische band Pussy Riot snel vrijkomen. De zangeres zei maandag dat ze een voorstander is van vrijheid van meningsuiting en dat ze hoopt dat de rechter mededogen toont.

Dat meldt de Britse krant The Guardian. Drie leden van de vijfkoppige punkgroep, Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samoetsevitsj en Maria Alechina, werden vijf maanden geleden, twee weken voor de presidentsverkiezingen, gearresteerd vanwege het zingen van een punkgebed in een Russisch-orthodoxe kerk van Moskou.

Op de kansel van de kerk zongen de vrouwen onder meer ‘Moeder Maria, verdrijf Poetin’.

“Ik ben tegen censuur, dus ik hoop dat de rechter mededogen toont en dat ze snel vrijkomen”, aldus Madonna. De 53-jarige superster treedt dinsdag en donderdag op in Rusland als onderdeel van haar MDNA-toer.

Zware straf

President Vladimir Poetin zei vorige week dat Pussy Riot geen 'erg zware straf' verdient. Ook hoopt hij dat de rechtbank een 'eerlijk, goed onderbouwd vonnis velt'. Indien schuldig bevonden, kunnen de drie meiden zeven jaar celstraf krijgen. Een uitspraak in de zaak, die ook internationaal op grote verontwaardiging leidde, wordt aan het einde van deze week verwacht.

Eerder kreeg Pussy Riot al openbare steun van bands zoals de Red Hot Chili Peppers en Franz Ferdinand.