HILVERSUM - Behalve de hereniging voor Symphonica In Rosso werkt de nederpopband Doe Maar samen met diverse Nederlandse hiphopartiesten. "Natuurlijk zou ik rappen als ik nu twintig was", aldus Henny Vrienten.

Of Henny Vrienten van Doe Maar ook een goede rapper zou zijn, durft hij niet te zeggen, maar hij heeft het genre hoog zitten. "Hiphop is een state of mind; je moet je over kunnen geven aan het ritme en het dan laten gebeuren. Uiteindelijk is de flow van de tekst belangrijker dan bijvoorbeeld de grammaticale juistheid. Daarom houd ik ervan."

Op een nieuwe EP wagen verschillende Nederlandse artiesten zich aan opnieuw ingespeelde Doe Maar-liedjes. Zo zingen The Opposites Belle Helene, stoppen Sef en Spinvis Doris Day in een nieuw jasje en gaat Fresku aan de slag met Pa. "Ik denk dat weinig oude fans Pa nog zullen herkennen", aldus Vrienten.

"Van te voren is gezegd dat de rappers met de nummers mochten doen wat ze wilden en dat is ook zeker terug te horen." Het is niet de eerste keer dat de legendarische Nederlandse popgroep in zee gaat met Nederlandse rappers. Op de laatste studioplaat van Doe Maar zijn onder meer Brainpower en Def P. te horen.

Ontwikkeling

"Wat ik tijdens dit project vooral geleerd heb", vertelt Vrienten, "is dat ieder tijdperk om zijn eigen benadering vraagt. Je hoort dat er veel ontwikkeling in rap zit." Aan de EP wordt op dit moment nog de laatste hand gelegd, maar het eerste nummer met Kraantje Pappie en Postman is inmiddels verkrijgbaar.

Het is een nieuwe versie van Alles Gaat Voorbij. Kraantje Pappie, die eigenlijk Alex van der Zouwen heet, was al bekend met het nummer en koos voor een respectvolle aanpak. "Je zit wel aan klassiek materiaal", vindt hij. "Ik werd voor het eerst op Doe Maar gewezen door mijn moeder."

Voorzichtig

"Toen zat ik op mijn kamer op de Gameboy te spelen en duwde ze een verzamelaar van de band in mijn handen. 'Dit luisterden wij vroeger.' Ik was misschien later dan de gillende meisjes, maar ben oprecht fan. Ik ben dan ook voorzichtig te werk gegaan en dacht: wat als ik tijdens oorspronkelijke opname bij de heren van Doe Maar in de studio was geweest?"

Ook Remon Stotijn alias Postman is verrukt dat hij deel mag uitmaken van het project. Hij coverde De Bom al eens met Def Rhymz en gebruikte ooit een sample van Smoorverliefd in zijn eigen muziek. "Ik vind het belangrijk dat mensen dit kunnen horen", zegt hij. "Niet iedereen weet wat een mooie muziekgeschiedenis Nederland eigenlijk heeft."

Kek

Naast de EP verschijnt er dit jaar nog meer materiaal van Doe Maar in de vorm van de Limmen Tapes. Zeven oude nummers die aanvankelijk alleen voor de rappers opnieuw opgenomen werden. "Ik wil niet zeggen dat we op veel van onze tracks destijds een compromis sloten", zegt Vrienten, "maar we dachten wel altijd: het moet kek!"

"En dat terwijl we ook wel eens zin hadden in echt zompige reggae. Op de Limmen Tapes klinkt het zoals wij dat echt wilden", aldus Vrienten, die meent dat hij er sinds dit project veel over nagedacht heeft of Doe Maar niet weer eens aan 'echt' nieuw materiaal zou gaan werken.

Grootste

Hij houdt het vooralsnog bij "een verschil tussen droom en daad en we moeten er eerst maar eens de tijd voor vinden. Alles staat nu in het teken van de shows." Desalniettemin kunnen er nog wel een paar nieuwtjes vanaf. Zo beschikt Doe Maar straks in Arnhem over het grootste videoscherm dat Europa ooit zag.

Daarnaast moet de bezoeker niet vreemd opkijken als een paar rappers ook live van de partij zijn. Zowel Kraantje Pappie als Doe Maar zelf zijn in ieder geval voor. "Het lijkt mij fantastisch", concludeert Vrienten. "Het zou ook zonde zijn als het hier ophoudt."