LONDEN - Een aantal Britse muzikanten heeft opgeroepen tot de vrijlating van leden van de Russische vrouwenband Pussy Riot.

Peter Townshend, gitarist van The Who, en de voormalig zanger van Pulp, Jarvis Cocker, zijn enkele van de artiesten die in de bres springen voor de vrouwen, die al enkele maanden vastzitten voor een protestactie tegen Poetin.

Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samoetsevitsj, en Maria Alechina van het vijfkoppige Pussy Riot werden gearresteerd voor het zingen van een punkgebed in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou. Na het bestormen van de kansel van de Christus Verlosser-kathedraal, zongen de vrouwen de woorden 'Moeder Maria, verdrijf Poetin'.

Zeven jaar

Townshend, Jarvis en ook Neil Tennant van de Pet Shop Boys schrijven in een brief aan de krant The Times dat de gewraakte actie - waarbij de vrouwen ook baden tot Maria om Rusland te verlossen van een derde presidentstermijn van Vladimir Poetin - een legitieme protestactie was. Daar zouden ze geen zeven jaar gevangenisstraf voor moeten riskeren, vinden de artiesten.

Het gebed mocht overigens niet baten. De publicatie van de brief valt samen met het bezoek van de onlangs herkozen Russische president aan Londen. Poetin bezoekt de Britse hoofdstad voor een onderhoud met premier David Cameron en om een olympische wedstrijd van zijn favoriete sport, judo, bij te wonen.

Navalni

De internationale bezorgdheid over de staat van de democratie in Rusland is sinds het begin van Poetins derde presidentstermijn toegenomen. Woensdag werd bekend dat een strafrechtelijk onderzoek naar de populaire oppositieleider Aleksej Navalni wordt heropend.