AMSTERDAM - The Roots hebben het touren drie jaar geleden vaarwel gezegd, toen ze besloten als huisband te gaan fungeren in de Amerikaanse talkshow Late Night with Jimmy Fallon.

Het afscheid blijkt gelukkig niet definitief en de band grijpt elke kans om buiten de opnames het podium te beklimmen, zo ook gisteravond in een uitverkocht Paradiso.

The Legendary Roots Crew is zo’n band die de kunst van het performen hoog houdt. Al sinds de jaren negentig doen de heren niets anders dan zalen plat spelen. Door deze toewijding staat The Roots al een decennium lang bekend als de beste liveband binnen de hiphopwereld.

Paradiso

De opening is verrassend als rapper Tariq 'Black Thought' Trotter het eigen repertoire laat voor wat het is en van start gaat met een kort eerbetoon aan Beastie Boy Adam Yauch, met een bewerkte opvoering van Paul Revere.

Maar de overgang naar het eigen materiaal verloopt alles behalve vlekkeloos. Captain Kirk Douglas, de gitarist van de band, probeert zijn instrument en het geluid in zijn oortje goed te krijgen, terwijl Questlove te kampen heeft met een microfoon die het niet doet.

The Next Movement, afkomstig van het Things Fall Apart album uit 1999, wordt redelijk lauw ontvangen en ook op Respond/React wordt met weinig enthousiasme gereageerd.

De omslag komt gelukkig niet lang daarna als Black Thought even naar de achtergrond gaat en de andere bandleden laten zien wat ze in huis hebben. Vooral sousafonist Damon weet het publiek warm te krijgen met zijn spel en danspasjes.

iPhone

Bij het in 2008 uitgebrachte Get Busy keert Black Thought terug als frontman van de groep. De snelheid waarmee hij woorden aan elkaar rijmt is indrukwekkend. Maar niet half zo overweldigend als het trucje dat Questlove op de achtergrond laat zien.

Zonder ook maar een beat te missen levert hij een knap staaltje multitasken. Gewapend met twee drumsticks en een iPhone drumt, fotografeert en tweet Questlove erop los alsof het de makkelijkste zaak van de wereld is. Om nog maar niet te spreken over de minutendurende percussiebattle tussen hem en F. Knuckles.

Klassiekers

De laatste act van de show is vooral opgebouwd uit hits en andere klassiekers. De band maakt uitstapjes naar andere genres, zo voeren ze een strakke herinterpretatie van Sweet Child o' Mine van Guns N' Roses op en krijgt ook de Led Zeppelin klassieker Immigrant Song een fijn vleugje hiphop.

De eigen discografie wordt gecontinueerd met Break You Off, Mello My Man en You Got Me. Vooral Black Thought is in zijn element als hij de lyrics van het nummer Web in sneltreinvaart eruit gooit. De mega-hit The Seed 2.0 dient als gepaste afsluiter.

The Roots in Paradiso