AMSTERDAM - Nadat zuslief Julia kortgeleden al haar tweede soloplaat uitbracht, is de beurt nu aan Angus Stone met Broken Brights. "Ik speelde allang met de gedachte om iets alleen te doen, maar vond mijzelf niet goed genoeg", vertelt hij tegen NU.nl.  

Het is een van de weinige momenten tijdens het gesprek waarin Stone heel kwetsbaar overkomt. Met zijn vale spijkerjack, afgedragen gele pet en continue afdwalende blik is hij verder namelijk precies hoe je hem zou verwachten: een lieve, dromerige hippie. "De beelden zijn hier zo mooi", mompelt hij al starend uit het raam van een Amsterdams hotel.

"Ik hoop dat ik hierover ga dromen", zegt hij. "Dan wordt het ongetwijfeld helemaal een ongekende schoonheid. Maar een melodie voel ik er nu niet bij. Niet zoals bij sommige nummers op Broken Brights. Daar staan een aantal liedjes op die een directe vertaling zijn van hetgeen dat ik gezien heb."

Het moge duidelijk zijn dat de beer los is wat betreft de zweverige kant van Angus Stone. Normaliter heeft hij zus Julia bij zich om een en ander te relativeren, maar op zijn soloavontuur gaan alle remmen los. Het resultaat daarvan is inmiddels uit in de vorm van Broken Brights.

Geheimpje

Een plaat die tot stand kwam met behulp van mooie Duitse steden, dromen over astronauten en een grenzeloze fantasie. Eigenlijk is Broken Brights helemaal zijn solodebuut niet. In 2009 waagde hij namelijk al een poging onder de naam Lady Of The Sunshine. Stone glimlacht als hij er aan terugdenkt. "Dat is een geheimpje."

Angus Stone - Bird On The Buffalo (2012)

"Ik hoop dat er nog steeds fans zijn waar dan ook ter wereld die dat album nog moeten ontdekken. Het is misschien niet heel goed, maar wel leuk voor erbij of zo. Ik ben blij dat ik het gedaan heb, maar ook dat hij niet onder mijn eigen naam rondzwerft." Destijds was Stone vooral geobsedeerd door blues.

Isabel

Een genre dat, ware het zeer sporadisch, ook dit jaar weer terugkeert in zijn werk. Maar voornamelijk staat Broken Brights vol met de lichtvoetige folk waar hij bekend om staat. En dat terwijl je zou zeggen dat een soloplaat na al die jaren als een perfecte uitlaatklep voor persoonlijke perikelen kan dienen. "Nu doel je op Isabel zeker?", zegt Stone fronsend.

"Dat komt op Broken Brights ook terug, bescheiden." Isabel is Isabel Lucas, zijn voormalig vriendin en muze, waarmee hij niet lang geleden brak. "Maar ik merk dat het snel gaat. De betekenis van een lied is relatief en evolueert. Dat moet ook, want uiteindelijk wil je iets creëren dat tijdloos is."

Tegenovergestelde

"Als jij tegen mij een verhaal afsteekt over de eventuele betekenis van een nummer en het is het tegenovergestelde van wat ik eigenlijk bedoelde, is dat het mooiste compliment dat je mij kunt geven. Iedereen schept zijn eigen wereld wat dat betreft. Ik wil je niet teleurstellen, dus laat een antwoord maar achterwege."

Hij grijnst als tegen het einde van het gesprek gerefereerd wordt aan een uitspraak die zus Julia onlangs op dit medium deed. Ze is er niet zeker van of er ooit nog een nieuw Angus & Julia Stone album gaat verschijnen. "Voor nu voelt dit heel goed. Ik mis haar en ze is te gek, maar de vrijheid is zo intens. Ik heb het zelfvertrouwen nu en wil dit zo lang koesteren. De rest zien we later wel."