AMSTERDAM - Met een nieuw platencontract op zak staat The Gaslight Anthem aan de vooravond van een wereldwijde doorbraak.

"Tijdens het opnameproces voelden we al dat we aan het begin van iets moois stonden", vertelt zanger Brian Fallon aan NU.nl.

Niet dat het tot nu toe zo slecht gaat met The Gaslight Anthem. De band heeft de afgelopen jaren een trouwe fanschare om zich heen verzameld en bracht al drie albums uit. De laatste daarvan, American Slang, kende in de vorm van het titelnummer reeds een bescheiden hit. Maar nu heeft de band uit New Jersey eindelijk ook een radiohit te pakken.

Nu het nummer "45" veelvuldig op de radio wordt gedraaid, lijken de grote zalen binnen handbereik te liggen voor de heren. Fallon wordt er echter niet zenuwachtig van. "Een Amerikaanse radioman zei ooit eens tegen ons dat hij American Slang graag wilde draaien, maar dat het nummer net 'te punk' was."

"'Dat zal wel', dachten we en gingen verder met onze tour", vervolgt hij. "Uiteindelijk belandden we in Spanje, waar dat lied onthaald werd als een van de grootste hits ooit. Ik voelde mij even fucking Justin Bieber; wat een gekkenhuis! Een hit is dan ook maar een relatief begrip, zolang je de juiste fans hebt en wat dat betreft zitten we sowieso goed."

Belangrijk

Voor plaat nummer vier tekende Fallon en zijn band bij de grote platenmaatschappij Mercury, een beslissing waar de heren niet lang over na hoefden te denken. "We zijn als band klaar voor de volgende stap en als je op de radio gedraaid wil worden, is een grote platenfirma nog altijd heel belangrijk", meent Fallon.

The Gaslight Anthem - "45" (2012)

"Dit zegt waarschijnlijk iedere band die bij een groot label tekent, maar we zijn gegaan voor de groep mensen die onze muziek echt te gek vindt. Degenen die onze geschiedenis kennen, passies delen en niet alleen maar geld ruiken. Natuurlijk is het voor Mercury belangrijk dat we winst opleveren, maar zo gaat dat nu eenmaal."

Adele

"Ik ben er ook van overtuigd dat wij veel platen kunnen verkopen", aldus Fallon. "Ik word een beetje moe van het gehuil dat het bijna onmogelijk is voor bands om rendabel een cd op te nemen. Wat Mumford & Sons en Adele kunnen, kunnen wij ook. En anderen ook natuurlijk."

"Er is nog een groot publiek dat naar de platenwinkel gaat en die zijn echt niet heel moeilijk te bereiken", denkt de zanger. Volgens Fallon leverde de overstap naar een grote maatschappij dan ook geen discussies op binnen de band. En dat terwijl hij anno 2012 meer openstaat voor input van zijn bandleden dan ooit.

Ontslagen

"Vroeger was het veel meer ik en de rest. Nu zijn we Tom Petty and The Heartbreakers en is Petty ontslagen. Voorheen had ik er veel meer moeite mee om de band aan het woord te laten. Maar het blijkt dus dat ze af en toe best goede ideeën hebben", lacht de zanger.

The Gaslight Anthem & Bruce Springsteen - The '59 Sound (Live, 2009)

Fallon, die een verleden kent als soloartiest en het afgelopen jaar ook alleen optrad met de Revival Tour van Chuck Ragan, heeft echter geen spijt van de versplinterde werkwijze in het verleden. "Alles wat The Gaslight Anthem hiervoor heeft gedaan, heeft tot deze plaat geleid."

Bijzonder

"Ik had een track als "45" niet kunnen schrijven als ik bepaalde nummers op American Slang niet had geschreven", verklaart Fallon. "Voor ons is dit dan ook een bijzondere plaat geworden. Deze nummers staan precies voor wat wij in het begin hoopten dat de band ooit zou worden."

"Het is alsof alle puzzelstukjes ineens in elkaar gevallen zijn", concludeert hij. "Dat het tegelijkertijd een toegankelijk album is, wil niet zeggen dat wij onszelf verloochenen. Handwritten ís The Gaslight Anthem. Dit is hoe wij willen klinken."