MOSKOU - Het proces tegen drie bandleden van de meidenpunkgroep Pussy Riot begint maandag in de Russische hoofdstad Moskou. De vrouwen kunnen zeven jaar celstraf krijgen voor het verstoren van een kerkdienst.

De bandleden zitten sinds maart vast op verdenking van georganiseerd vandalisme. Ze waren bij een kerkdienst binnengedrongen, waar ze een kritisch 'punkgebed' ten gehore brachten over president Vladimir Poetin en de Russisch-Orthodoxe Kerk. Daarin riepen ze het hoofd van de kerk op te geloven in God, niet in Poetin.

Ook riepen zij in hun protestliefje 'Virgin Mary, redeem us of Putin' maagd Maria op om feminist te worden en om Poetin te verjagen.

De zaak krijgt zowel binnen als buiten Rusland veel aandacht. Artiesten als zanger Sting en rockgroep the Red Hot Chili Peppers hebben hun steun uitgesproken voor de punkband. Zij hebben net als Amnesty International kritiek op de zaak en zien de bandleden als politieke gevangenen.

De zaak heeft veel media-aandacht gekregen. Omdat de rechtszaal te klein is voor alle media, zal het proces op internet te volgen zijn.

Anti-Poetin

Begin mei is er hevig geprotesteerd tegen de derde inauguratie van Poetin, waarbij verscheidene activisten zijn opgepakt. Sindsdien zijn er elke dag anti-Poetin protesten die bovendien pleiten voor de vrijlating van hun oppositiegenoten.

Pussy Riot