AMSTERDAM - De Amsterdamse hiphop-dj Thomas Goethals Ligthart alias The Flexican en zijn advocaat hebben besloten aangifte te doen tegen de politie in Eindhoven, nadat hij zaterdagnacht hardhandig werd ingerekend.

Dat meldt advocaat Dhr. Yehudi Moszkowicz op de Facebook-pagina van de dj.

Na afloop van het dansfeest Sneakerz in Eindhoven zou een politieauto over de voet van de dj heen gereden zijn, aldus Moszkowicz. "In plaats van te vragen of hij gewond was of hulp te bieden, heeft de politie direct verbaal en fysiek geweld gebruikt."

Op internet dook zondagochtend een filmpje op van de arrestatie van The Flexican. "Verschillende getuigen hebben verklaard dat meteen na de aanrijding een agent The Flexican begon te slaan met zijn wapenstok en hem bij zijn keel heeft gegrepen", stelt Moszkowicz. "Vanaf dat moment zijn omstanders gaan filmen."

Volgens Moszkowicz is er tijdens de arrestatie "veel machtsvertoon en buitenproportioneel geweld" gebruikt en heeft The Flexican daarbij "verschillende verwondingen opgelopen". Bij aankomst op het politiebureau zou The Flexican in een isoleercel zijn geplaatst. Op een foto zijn de verwondingen van de dj goed te zien.

Wederspannigheid

"Op zondagmiddag is The Flexican in verzekering gesteld op verdenking van wederspannigheid dan wel mishandeling van een politieambtenaar met enig letsel tot gevolg", meldt Moszkowicz. "Echter, in een persbericht geeft de politie aan dat hij een agent met de dood zou hebben bedreigd. De dj ontkent zich aan deze feiten schuldig te hebben gemaakt."

The Flexican heeft door de arrestatie tenminste één optreden moeten afzeggen. Ook rapper Sef was bij de arrestatie aanwezig en riep zondag ooggetuigen op zich te melden. De politie in Eindhoven wordt aangeklaagd wegens mishandeling. The Flexican heeft zelf nog niet gereageerd op de gebeurtenissen.

Kneuzingen

Omroep Brabant meldt dat zondagochtend een vrouw zich bij de omroep heeft gemeld die zonder aanleiding door een agent zou zijn geslagen op het Sneakerz-feest. Ze liep daardoor flinke kneuzingen op. Deze arrestatie is eveneens opgenomen met een mobiele telefoon, maar de agent zou het filmpje na de arrestatie hebben gewist.

GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi zegt op zijn twitteraccount Kamervragen te hebben gesteld over het "misplaatst machtsvertoon van de politie in Eindhoven". "Ik stel geregeld vragen over het optreden van politie", laat hij weten. "Bij geweldsmonopolie van de Staat hoort verantwoording."