AMSTERDAM - De jonge zangeres Kimbra werd wereldberoemd door haar bijdrage op Somebody That I Used To Know van Gotye. "Ik denk dat ik veel meer te bieden heb dan veel artiesten die je nu in de hitlijsten ziet", zegt ze tegen NU.nl.

Met haar debuutplaat Vows waagt Kimbra een poging solo de wereld te veroveren, al zijn er wel wat obstakels. "Ik snap niet zo goed waarom mensen mij zo nodig moeten vergelijken met Katy Perry bijvoorbeeld", zegt ze. "Muzikaal gezien volg ik een heel ander pad. Het is wat simpel om mij weg te zetten bij alle andere popmeisjes."

Het debuutalbum van Kimbra verscheen eigenlijk vorig jaar al, maar ligt pas sinds kort hier in de schappen. Voor de Europese en Amerikaanse markt nam de zangeres een aantal nieuwe nummers op, waaronder een samenwerking met producer A-Trak en een bandlid van Foster The People. "Dat was gewoon een lolletje tussendoor", stelt ze.

"Ik had er in het begin ook wel een beetje moeite mee dat die samenwerking op het album kwam te staan. Er is goed nagedacht over het verhaal op Vows en op de oorspronkelijke versie vertellen de nummers achtereenvolgens een duidelijk verhaal. Maar de andere nieuwe liedjes laten wel goed zien waar ik nu sta als muzikant."

Dieper

Kimbra is ergens natuurlijk wel gevleid dat ze in een adem genoemd wordt met wereldsterren als Katy Perry, maar kan niet vaak genoeg benadrukken dat ze vindt dat zij artistiek gezien net een stapje verder gaat. "Ik ga toch een stuk dieper dan de rest en schrijf mijn teksten zelf", aldus de Kimbra.

Kimbra - Settle Down (2011)

"Ik laat op het album ook een erg donkere kant van mijzelf zien. De plaat begint heel gelikt en poppy, maar wordt beetje bij beetje dreigender om ten slotte met een heel verwarrend en een beetje onduidelijk lied te eindigen. Je moet het album veel luisteren om te ontdekken wat er precies gebeurd. Het is zeker geen standaard sprookje."

Handtas

Producer François Tétaz daagde de zangeres uit om geluiden op te nemen met niet alledaagse instrumenten, zoals bijvoorbeeld een inhalator tijdens de opnamesessie van single Settle Down. "Hij vroeg dan of ik mijn handtas wilde leegmaken en keek of er iets inzat dat een interessant geluid zou maken", legt Kimbra uit.

"Vervolgens eindigden we al tikkend en draaiend in de weer met die inhaler", lacht ze. "Hij begrijpt sowieso heel goed dat ik afwisseling nodig heb. Ik houd er niet van om mij muzikaal heel erg op een bepaald ding te focussen. Daar is mijn achtergrond ook veel te divers voor."

Meisje

Kimbra rekent Björk en Prince tot haar grote voorbeelden, maar toch zal de zangeres voorlopig nog wel even "het meisje van Somebody That I Used To Know" blijven. Geen ramp, aangezien Kimbra graag met de Belgisch-Australische zanger Gotye geassocieerd wordt.

"Hij heeft een hele duidelijke visie over muziek en snapt ook precies hoe je die kunt uitvergroten met bepaalde visuals. Ik denk dat wij qua teksten ook dezelfde aanpak hebben. Gotye is in ieder geval een groot voorbeeld. Bij hem gaat het ook veel dieper dan de hit."