AMSTERDAM - Pearl Jam-voorman Eddie Vedder speelde woensdag voor het eerst een soloshow in Europa. Koninklijk Theater Carré had de eer het decor te zijn van deze primeur, waar Vedder optrad alsof hij voor familie en vrienden stond.

Ooit geweten dat Eddie Vedder voor een poëzieopdracht bij Engels een tekst van The Who-gitarist Pete Townshend inleverde en daarmee eindelijk eens een goed cijfer haalde? Of dat Paul McCartney hem, tijdens het iets te enthousiast vertellen over een gevecht, vol in het gezicht heeft geslagen?

Het zijn zomaar wat anekdotes die je hoort tijdens een avondje luisteren naar de rocker uit Seattle. Vedder treedt slechts sporadisch in zijn eentje op. Na jaren furore te hebben gemaakt met Pearl Jam, bracht hij in 2007 met de soundtrack voor de film Into The Wild zijn eerste soloalbum uit, misschien wel de mooiste filmmuziek in jaren.

Vier jaar later besloot hij de Hawaïaanse ukelele ter hand te nemen om daarmee zijn volledige tweede album in te spelen. Optredens werden beperkt tot aan de overkant van de grote plas. Zijn eerste van in totaal zes shows in Europa ademt dan ook een exclusief sfeertje. Fans vanuit alle hoeken van het continent roeren zich in Carré.

Ademloos

Vanaf het moment dat Vedder het podium betreedt en de ukelele oppakt, luistert het publiek ademloos naar zijn voordracht. Na een serie nummers uit zijn eigen repertoire en minimaal contact met het publiek komt de singer-songwriter langzaamaan meer los.

Als bij een ware troubadour volgen de vertellingen en liedjes elkaar daarna in hoog tempo op. Vedder, die de rode wijn heeft ingewisseld voor een glas water, heeft de lachers op zijn hand. Maar na het gebulder van het publiek wordt het telkens weer muisstil in het theater en aanschouwt iedereen aandachtig de gedecideerde zanger.

Bewonderenswaardig

Het gemak waarmee Vedder zijn toeschouwers een goede twee uur bij de les houdt, is dan ook bewonderenswaardig. Geen moment zakt de onemanshow in of kabbelt het maar wat voort. Solomateriaal wordt afgewisseld met Pearl Jam-werk en ook artiesten die van invloed op hem zijn geweest worden geëerd.

Dit resulteert in prachtige uitvoeringen van You’ve Got To Hide Your Love Away van The Beatles (na de McCartney-anekdote) en Bruce Springsteens Open All Night. Het mooiste wordt echter voor het laatst bewaard.

Filmtoegift

Wanneer Vedders supportact Glen Hansard het podium opkomt, speelt hij samen met de Frames-zanger diens nummer Falling Slowly, afkomstig uit de film Once. Nog zo’n rolprent met een prachtige soundtrack. Hansard blijft Vedder daarna bijstaan voor Society en Hard Sun van Into The Wild om de filmtoegift compleet te maken.

Tijdens het laatste nummer waagt Vedder zich zelfs aan een korte crowdsurfsessie. Of dat ooit eerder in Carré heeft plaatsgevonden, valt te betwijfelen, maar Eddie Vedder heeft het niet eens nodig om er hoe dan ook een memorabele avond van te maken.

Eddie Vedder in Carré