AMSTERDAM - Samen met een aantal atleten maakte de Britse producer Mark Ronson een nummer voor de Olympische Spelen. "Ik wilde iets maken dat een wereldwijd strijdlied zou kunnen worden", zegt hij tegen NU.nl.

Mark Ronson is vooral bekend van zijn werk met Amy Winehouse en werd door een grote sponsor van de Olympische Spelen gevraagd een liedje te schrijven. "Ik zei meteen 'ja', vooral vanwege het idee om iets te doen dat Londen vertegenwoordigt", legt de sterproducer uit. "Ik kom hier vandaan en Londen heeft een grote muzikale nalatenschap."

Het liedje kreeg de titel Anywhere In The World mee en de bedenkers van de reclamecampagne waarin het liedje te horen is, wilden dat Ronson Olympische atleten bij de opnames zou betrekken. "Je krijgt ineens toegang tot het atletische talent dat je niet krijgt door er op televisie naar te kijken", vertelt hij.

Daarvoor moest Ronson soms inventief zijn qua geluidsopnames, want hij kon de sporters enkel tijdens trainingen bezoeken. Zo moest hij per fiets op een renbaan de loopgeluiden opnemen van een hardloper. Een hele uitdaging voor de muzikant. "Ik word al moe van een half uurtje op de loopband", lacht Ronson.

Gul

Uiteindelijk is Ronson blij met het resultaat en hij prijst de atleten voor hun inzet. "De sporters waren uitzonderlijk gul met hun bijdrages", aldus Ronson, die als voorbeeld geeft dat de hardloper moeiteloos een paar rondjes extra rende als dat nodig was. "Ze gaven me net dat beetje extra voor het perfecte resultaat."

Mark Ronson ft. Katy B - Anywhere In The World (2012)

Wat het proces ietwat bemoeilijkte, was het feit dat Ronson tijdens de opnames niet te dicht in de buurt mocht komen, om het risico op blessures te voorkomen. "Ik moest uitkijken dat ik de atleten niet onder de voet zou lopen, anders kreeg ik de verzekeringsmaatschappijen op mijn dak", laat hij weten.

Specifiek

Anywhere In The World wordt wereldwijd in diverse talen met verschillende lokale vocalisten uitgebracht. In Nederland draait de reclamespot met de originele zangeres van het nummer, Katy B. "Met name Katy vertegenwoordigt een specifiek geluid van Londen", vindt Ronson.

"Het is een logische keuze", stelt hij, ondanks dat hij reeds werkte met veel bekendere artiesten uit de Britse hoofdstad. "Ze was zo’n beetje de eerste zangeres die een dubstepplaat maakte. Ze is baanbrekend. Als ik haar muziek hoor, dan krijg ik een beeld van de jeugd in Londen."