AMSTERDAM - De Nederlandse dj Hardwell reist steeds vaker naar de VS, nu daar de aandacht voor dance explosief is toegenomen. "Ik kan het al bijna als thuis beschouwen", zegt hij tegen NU.nl.

Robbert van de Corput alias Hardwell denkt nog net niet aan verhuizen. "Maar ik ben er inmiddels heel vaak", zegt hij, terwijl zijn koffers alweer klaar staan voor een nieuw bezoek aan de VS. "In de laatste anderhalf jaar heb ik er zeven, acht tournees gedaan van zo'n twee weken per keer. Het is geweldig om daar te draaien."

"De mensen zijn er enorm enthousiast", vervolgt hij. "Ze hebben dance net ontdekt en dat maakt ze heel hongerig. Amerikanen zijn heel blij met Nederlandse dj's. Het gevoel dat je voor de eerste keer iets meemaakt is natuurlijk ook veel vetter dan dat je het voor de tweede keer meemaakt."

Echte concurrentie uit Amerika van andere dj's heeft hij nog niet. "Maar je ziet dat jonge Amerikaanse gasten zich aan de enorme vraag naar dance optrekken. Er zijn jonge talenten die keihard gaan en nu zelfs in Europa komen draaien. Dat kon je een jaar geleden nog niet voorstellen."

Grondleggers

"Maar oppassen hoeven we niet hoor, dat is niet het juiste woord", stelt Van de Corput over de concurrentie van zijn Amerikaanse collega’s. "Nederland mag trots zijn, wij zijn de grondleggers van wat er in Amerika nu gebeurt. Dit hebben wij al meegemaakt. De opkomst en de enorme respons."

"Nederland is volgens mij het grootste land op het gebied van dance. Met al die grote festivals en die vele kleine. Van Awakenings tot Solar. Ik maak me helemaal geen zorgen. Sterker nog, hoe Amerika de dance ook gaat oppakken, ik denk dat Nederland toonaangevend blijft."

Procedure

Niet alle aandacht gaat naar de VS, want zijn fans in Nederland worden deze zomer verwend met het derde deel van zijn eigen mixserie Revealed, dat sinds vorige week in de winkel ligt. "Er gaat nog een hele procedure overheen voordat zo'n album in de winkel verschijnt", zegt de dj opgelucht.

"Een paar maanden geleden ben ik met de voorbereiding begonnen, met het selecteren van een aantal tracks die op het album moeten komen. Die moeten worden aangevraagd en vrijgegeven, dat kost een maand tijd. Een zwaar proces, want sommige tracks mag je niet gebruiken terwijl je ze heel graag wil hebben."

Censuur

"Als dj ken je die censuur niet, maar als maker van zo'n cd wel. In Amerika heb ik de mix gemaakt, in een dag of drie. Je zou in een dag al klaar kunnen zijn, maar ik wil geintjes en trucjes uithalen op zo'n cd. Om er iets speciaals van te maken, iets meer dan alleen een mix-cd. Ik ben een perfectionist."

Het album vooral gemaakt voor zijn steeds groter wordende achterban. "Ik ga me nooit volledig richten op de Amerikaanse markt. Ik zal niet vergeten waar ik begonnen ben", zegt hij. "In Amerika houden ze van het hardere electrogeluid, in Europa meer van het progressieve. Ik zit er als dj tussenin en dit album is daar een goede afspiegeling van."