AMSTERDAM – Sinds The Cult-frontman Ian Astbury de dood in de ogen heeft gezien, is hij openhartiger dan ooit. Zo moet onder meer Bospop het ontgelden. "Het Bospop-logo lijkt alsof het van Nickelodeon komt."

Op de zondag van Bospop stond de rockband The Cult op de mainstage. Maar Astbury heeft er geen goede herinneringen aan en noemt het festival maar raar.

“Ik zie het doel niet in van het festival. Ik weet niet wat een 'Bospop' is. Er lijkt geen samenhangend thema te zijn. Het is alsof er willekeurig wat artiesten zijn neergezet, verspreid over een paar dagen, gecombineerd met bier en modder.”

The Cult, die vooral miljoenensuccessen boekte met Electric (1987) en Sonic Temple (1989), is volgens Astbury altijd al het buitenbeentje van de rockscene geweest. Maar op een gevarieerd festival als Bospop voelt hij zich sowieso niet thuis, iets wat hij met de meeste festivals deze zomer heeft.

"We deelden het podium met Patti Smith, die ik net zo hoog heb zitten als Bob Dylan. En ze staat dan om 15.00 ’s middags te spelen. En het publiek bestaat hoofdzakelijk uit mannen op middelbare leeftijd met bier in hun handen, niet begrijpend wat ze aanschouwen."

Poepen

Astbury moet er niets weten van het feit dat Bospop kan dienen om bands te ontdekken. "Ik denk niet dat er veel ontdekt wordt, nergens niet. Ik denk dat mensen vol zitten, men moet eens goed gaan poepen. Hun hoofden zitten vol met het verstimuleren van alles wat de huidige maatschappij hen mee aan het voeden is."

De zanger, die recentelijk vijftig jaar is geworden, neemt duidelijk geen blad voor de mond. Naar eigen zeggen komt dat door een ongeluk met de tourbus die de band begin juli had in Kroatië, waarbij de bus bijna een ravijn in duikelde.

Dood

"We hadden wel dood kunnen zijn”, zegt Astbury. "Dat is waarschijnlijk waarom ik zo open ben momenteel. Ik vind nu dat ik moet zeggen waar het op staat in plaats het eerst te overdenken."

Nu is Astbury in het verleden al eens openhartig geweest over het maken van nieuwe albums. Van The Cult zouden we niks meer hoeven te verwachten, zo verzekerde hij in 2009. Het heeft geen zin meer, ze worden toch gedownload. Anno 2012 ligt er echter toch nieuw plaatwerk in de winkels, Weapon Of Choice.

Inkomen

"In de eerste instantie voor de fans en voor onszelf", zegt Astbury. Maar er ligt ook een financiële gedachte achter. De band moet constant op tournee kunnen om een inkomen te hebben.

"Labels benaderden ons voor een nieuw album. Als we die zouden maken, zou er gezorgd worden voor promotie. Daardoor kunnen we nu op tournee zijn. We hebben dus ook geen keuze, we moeten wel met nieuwe albums komen."

Zakelijk

De zanger legt ook uit dat hij zelf niet in de financiële postitie is om achterover te leunen. "Vanwege slechte zakelijke beslissingen in het verleden. Zo ben ik een merchandisebedrijf nog honderdduizenden dollars verschuldigd."

"Ik heb een bescheiden inkomen. En nu zijn de cd-verkopen ook nog eens verdwenen. We moeten dus vooral veel op tournee zijn, maar op het podium geef ik wel alles wat ik heb."

Tijd

Toch blijft Astbury erbij dat hij liever geen albums meer maakt. De Capsule-EP’s die in 2010 werden uitgebracht, waarbij muziek en beeld gecombineerd werden, dat vindt hij nog steeds de beste manier. "Daar hebben we nu echter geen tijd voor. Ik kan geen beeld maken terwijl we op tournee zijn."

The Cult op Bospop