AMSTERDAM - Will and The People scoort een zomerhit met Lion In The Morning Sun. Het is een vederlicht nummer, maar achter de schermen blijkt de Engelse band er een serieuze aanpak op na te houden.

"Als het op muziek aankomt, zijn we heel georganiseerd", zegt Jamie Rendle, met een joint in de hand. Lion In The Morning Sun is afkomstig van het titelloze debuutalbum dat in Engeland al in maart 2011 verscheen - Nederland moest wachten tot mei 2012. Lion In The Morning Sun werd in slechts vijf minuten geschreven.
 

Het kan daardoor lijken alsof de jongens het muziek maken maar weinig serieus nemen, maar dat valt mee, verzekert het nieuwste bandlid - tevens Wills jongere broertje - Jamie Rendle. "Als band zijn we heel relaxed, maar als we gaan repeteren doen we wel echt ons best", zegt hij.

"Die ontspannen houding is nodig om het over te laten komen bij het publiek." De broers begonnen ooit met zingen in het schoolkoor. "Dat waren altijd de leukste momenten op school," herinnert Will zich, "als we bezig waren met muziek. Toen we klaar waren, gingen we dus op zoek naar een manier om daar mee door te gaan."

Toch is het voor de Britten meer het optreden voor een grote groep mensen dan het muziek maken dat voldoening geeft, vertelt Will. "In het begin wilden we helemaal niet in een band zitten, we wilden gewoon op een podium staan."

"Onze oma was een klassieke Engelse actrice die van grote dramatische gebaren hield. Als zij een kamer binnenkwam, keek iedereen naar haar. Dat is het voorbeeld dat wij van jongs af aan hadden. We stonden op Pinkpop voor 20.000 mensen en dat was het beste gevoel ooit."