AMSTERDAM - Tijdens haar MDNA Tour deed Madonna zaterdagavond voor het eerst de Ziggo Dome in Amsterdam aan. Het bleek een hele happening.

De show van Madonna mag rustig een visueel spektakel worden genoemd, met talloze videobeelden, dancers, decorstukken, fraaie graphics, zwevende muzikanten en een ingenieus transformerend podium. Madonna’s concert is het eerste grote multimediale popconcert in de Ziggo Dome.

De nadruk ligt tijdens deze tournee op nummers van het nieuwe album MDNA. Ongeveer de helft van de setlist wordt in beslag genomen door de recente nummers, terwijl de andere helft bestaat uit oud werk van hitalbums als Like A Prayer en True Blue.

Toch is Madonna niet heel scheutig met haar popklassiekers tijdens deze tournee, al staan Papa Don’t Preach, Express Yourself, Vogue en Like A Prayer wel op prominente plekken in de show ingedeeld. Een aantal nummers komt enkel op video voorbij, zonder dat er ook maar iets live wordt uitgevoerd.

Compenseren

Madonna's livezang is overigens goed te onderscheiden van de nummers die ze playbackt, want die is verre van geweldig. Dat compenseert ze met uitstekende choreografie en talloze verkleedpartijtjes. Het maakt ook eigenlijk niet zoveel uit wat ze doet, ze kan niks fout doen voor haar fans.

Tenminste, op show-technisch vlak. Het popicoon wordt door een groot deel van het publiek uitgejoeld wanneer ze tegen de mensen in het Golden Triangle-gebied zegt dat dat haar "echte fans" zijn. Een pijnlijk moment op een verder vlekkeloze avond.

Gewaagd

Hoewel haar shows meer weg hebben van een lange videoclip dan van een liveconcert, staat Madonna op creatief vlak nog altijd op eenzame hoogte. Een aantal maal maakt ze wel een paar gewaagde muzikale keuzes, zoals een compleet verbouwde versie van Open Your Heart met de Baskische groep Kalakan.

De nummers van MDNA zijn weliswaar prima voer voor op de dansvloer, live komen ze niet echt goed tot hun recht. Alleen al daarom dus een uiterst gewaagde keuze van Madonna om hier een groot deel van haar prachtige show omheen te bouwen. Er gaat toch nog altijd niets boven haar oude werk.

Bekijk lezersfoto's van het optreden van Madonna op NUFoto

Concert Madonna in Ziggo Dome