Joe Jackson niet bang om risico’s te nemen

AMSTERDAM – Vier jaar na zijn laatste studioplaat besluit Joe Jackson met een eerbetoon aan Duke Ellington te komen, in de vorm van The Duke. "Dat hij niet meer leeft, maakt het makkelijker", vertelt hij tegen NU.nl.

Jackson is groot fan van de jazzlegende en speelt al tijden met het idee om een eerbetoon te brengen. Nu bleek de tijd daar eindelijk rijp voor. "Voor zo'n eerbetoon moet je zoeken naar een goed moment", aldus de zanger van Is She Really Going Out With Him. "Dit voelde nu uitdagender dan een eigen plaat. Het moge ook duidelijk zijn dat dit geen coveralbum is."

"ik wil eer doen aan het werk van Ellington, maar was mij er in de studio van bewust dat ik ook met iets nieuws bezig was", vervolgt de Brit. "Ik haalde er enorm veel plezier uit om stukken van hem opnieuw te arrangeren. Het was een speurtocht, maar wel een met een bevredigend einde."

Jackson denkt niet dat hij het project aan had durven gaan als Ellington nog geleefd had. "Daarvoor heb ik hem misschien te hoog zitten", denkt hij. "Ik wil hem niet teleurstellen. Zijn werk is ook zo tijdloos dat het best lastig bleek er een eigen draai aan te geven."

Risico’s

Jackson legde zichzelf één beperking op: er mochten geen blazers gebruikt worden. Dan zouden de composities te dicht tegen het origineel aan komen te liggen. "Ellington hield er zelf ook van om zijn eigen werk op een totaal andere manier in te spelen", aldus Jackson. "Dan moet je niet bang zijn om risico’s te nemen."

"Dus koos ik er bijvoorbeeld voor om Steve Vai in een liedje als Isfahan een grote rol te geven met zijn elektrische gitaar." Naast Vai tovert Jackson op The Duke nog veel meer bekende artiesten uit de hoge hoed. Van soulzangeres Sharon Jones tot Ahmir ‘?uestlove’ Thompson. "Van een hoop artiesten had ik nooit verwacht dat ze ja zouden zeggen", zegt hij.

Ramp

"Logistiek was het een ramp om mensen in de studio te krijgen. Van alles wat ik moest doen voor dit album, was dat het grootste probleem. Ik snap nog steeds niet dat iemand als Ahmir, die druk is met The Roots en ondertussen nog honderd andere dingen doet, de tijd heeft gevonden om met mij aan dit album te werken."

"Volgens mij heeft hij zichzelf gekloond en loopt er een legertje van twintig Ahmirs over de hele wereld", lacht Jackson, die door meer van zijn gastmuzikanten aangenaam verrast werd. "Iggy Pop bijvoorbeeld is een ontzettend zachte man", vertelt hij.

Habitat

"Ik wilde muzikanten als hem uit hun natuurlijke habitat trekken en ze een nieuwe wereld laten zien. Veel artiesten zijn ook veel meer open-minded dan veel mensen zullen denken. Iedereen speelt wel eens met de gedachte om muziek op te nemen in een ander genre dan gebruikelijk."

Joe Jackson - Steppin' Out (1982)

"Toen ik opgroeide, was er bijna geen muziek thuis", herinnert Jackson over zijn jeugd. "Pas rond mijn zestiende ben ik heel veel dingen gaan ontdekken. Ik was mij er toen niet van bewust dat er bepaalde ‘regeltjes’ zijn volgens zogenaamde muziekliefhebbers."

Hokjes

"Waarom zou je niet naar klassiek, punk en jazz mogen luisteren? Hetzelfde geldt voor het maken van muziek. Daarom ben ik ook zo gecharmeerd van Ellington. Hij dacht niet in hokjes", zegt Jackson, die er ook wel iets voor voelt om in de toekomst met zijn eigen werk te gaan stoeien.

"Het lijkt mij zeker interessant om liedjes die ik geschreven heb in een nieuwe vorm te gieten", stelt hij. "Live doe ik dat tot op een zekere hoogte wel natuurlijk, maar het kan een erg interessante cd opleveren."
 

Joe Jackson staat op 2 november in Melkweg, Amsterdam, op 3 november in Vredenburg, Utrecht en op 4 november in Oosterpoort, Groningen.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie