NIJMEGEN – De files liegen er niet om wanneer Red Hot Chili Peppers een exclusief concert in Nederland geeft. Fans zien in Nijmegen een show vol hits en veel solo’s.

Het Goffertpark is donderdag gevuld met muziekliefhebbers van verschillende generaties en van verschillende nationaliteiten. Zo staan er vooraan Britse Peppers-fans die ieder optreden van de tour bezoeken. De Amerikaanse rockband Red Hot Chili Peppers betreedt na openingsacts Tinariwen en Triggerfinger het podium.

De band bestaat bijna dertig jaar en opent het optreden met Monarchy Of Roses, tevens opener van het meest recente album I'm With You. Met dit album hebben de luisteraars kennisgemaakt met de nieuwe sound van de band. Live moeten de heren er hard aan trekken om de verse nummers goed over te brengen.

Gelukkig weet de band een goede balans te creëren, door af te wisselen met Greatest Hits-nummers als Can’t Stop en Scar Tissue. Frontman Anthony Kiedis is goed bij stem en steelt al jaren de show door zich telkens een nieuw imago aan te meten.

Houding

Momenteel is zijn ooit zo lange haar verdwenen en is de snor weer helemaal terug. De Peppers voelen zich een totaal nieuwe band door de komst van gitarist Josh Klinghoffer. Hij past als 'jong broekie' goed bij de groep en doet bij vlagen denken aan voormalig gitarist John Frusciante, voornamelijk door zijn houding.

Op de schermen wordt de band op een artistieke manier getoond, waarbij de gebruikte kleuren mooi overeenkomen met de lichtshow. Af en toe zijn er ook bijpassende songteksten te zien, die op het scherm voorbij flitsen (na afloop zijn de beelden te downloaden op de site van Red Hot Chili Peppers).

Vermakelijk

De instrumentale passages vliegen de bezoekers om de oren. Op zich erg vermakelijk, maar wanneer dit om de twee nummers gebeurt, lijkt het meer op een uitgebreide jamsessie met af en toe wat nummers er doorheen.

Na meezingers Californication en By The Way neemt de band een korte pauze, alvorens te starten aan de toegiften. Het bekende werk doet het nog altijd goed bij het publiek, al verslapt de aandacht na de zoveelste jamsessie. Flea mag dan nog zo goed kunnen bassen, na verloop van tijd hebben we het wel gehoord.

Red Hot Chili Peppers in Nijmegen