LANDGRAAF - Op het nieuwe album Living Things keert Linkin Park weer terug naar meer persoonlijke onderwerpen dan op de voorganger. "De teksten gaan veel meer over 'jij en ik'", legt Mike Shinoda uit aan NU.nl.

Twee jaar na het conceptalbum A Thousand Suns is Linkin Park terug met Living Things. "Dit album kwam op een hele organische manier tot stand", aldus Shinoda. "De eerste twee albums hadden een bepaalde persoonlijkheid, maar op Minutes To Midnight gingen we op zoek naar iets nieuws. We zijn toen naar diverse richtingen uitgeweken."

"Op A Thousand Suns gingen we vooral één kant op", zegt hij over het album waarop een mogelijke kernoorlog centraal stond. "Het was een conceptalbum en uitdagend om te maken. Nu we zoveel verschillende dingen gedaan hebben, wilden we al die facetten samenbrengen op één plaat."

"Dat bleek nog best moeilijk in het begin, maar uiteindelijk verliep het proces heel natuurlijk", vervolgt Shinoda. Hij dankt producer Rick Rubin voor zijn inzichten en ervaring tijdens het maken van Living Things. "Rick is een goede aanvulling op onze band op dit moment", zo vindt de rapper.

Aanmodderen

Rick Rubin is bekend van onder meer zijn producties voor Red Hot Chili Peppers, Beastie Boys, Adele, Josh Groban en uiteraard Johnny Cash. "Hij is super energiek, ontzettend positief en hij brengt altijd veel levensvreugde met zich mee", zegt hij. "Rick kwam maar eens per week langs en dan liet hij ons aanmodderen met de liedjes."

Volgens Shinoda had Linkin Park weldegelijk enige sturing nodig. "Als we beginnen met liedjes schrijven hebben we doorgaans geen idee van het einddoel of waar we naartoe werken. Zelfs bij de vorige, met thema’s over een kernoorlog en de mens die zichzelf de vernietiging in helpt, ontstonden de ideeën gaandeweg pas."

Politiek

"Als kanttekening wil ik ook opmerken dat de teksten minder politiek en wereldlijk zijn dan op de vorige plaat", vertelt Shinoda. "Het gaat nu niet zozeer om het grote plaatje. De dingen die in onze hoofden speelden neigden meer naar persoonlijke onderwerpen. Dat is nog een manier om de titel uit te leggen."

Mike Shinoda vertelt dat zijn collega, frontman Chester Bennington, hem eens vertelde over muzikanten die liedjes horen in hun dromen en dan de volgende ochtend wakker worden met een wereldhit. "Ik wou dat wij zo slim waren", lacht Shinoda. "Wij wachten altijd maar af op wat er uit de lucht komt vallen."