AMSTERDAM - De eerste editie van hiphopfestival Cause werd wegens tegenvallende kaartverkoop verplaatst van de HMH naar de Melkweg, maar dat pakte juist goed uit.

Het nieuwe festival leek door de noodgedwongen verhuizing een valse start te maken, maar de Melkweg blijkt een veel betere locatie.

De grote zaal van het Amsterdamse poppodium is onder andere gereserveerd voor de Amerikaanse publiekstrekkers Wiz Khalifa en B.o.B, de kleine zaal voor de Nederlanders Sef, Reverse & Adje, Fresku en Kraantje Pappie.

Die laatste groep was op het immense podium van de HMH ongetwijfeld verzopen, terwijl Fresku en Kraantje Pappie nu in intiemere sfeer uitschieters van het festival zijn.

Rauwe energie

Kraantje Pappie is het afgelopen half jaar uitgegroeid tot een vaste festivalklant. De Groningse rapper is zelfverzekerd en doet qua rauwe energie steeds meer denken aan Opgezwolle.

Fresku charmeert met zijn openhartigheid, spitsvondige woordgrappen en zelfspot en laat op Cause zien dat hiphopdanseressen niet per se schaars gekleed hoeven te zijn.

Die van de Eindhovenaar gaat verkleed als lintworm. Zo'n knipoog hoef je in de andere zaal van de Melkweg niet te verwachten. Daar is enkel ruimte voor groot Amerikaans vermaak.

Danseressen

B.o.B bracht onlangs zijn tweede album Strange Clouds uit en staat voor het eerst op een Nederlands podium. Bobby Ray Simmons heeft daarvoor een uitstekende zeskoppige band, drie achtergrondzangeressen, twee (inderdaad) schaars geklede danseressen en een blik hits meegenomen.

Want B.o.B scoorde inmiddels niet meer alleen een grote hit met Nothin' On You, ook Airplanes (uit 2010) en Price Tag (met de Britse zangeres Jessie J) zijn maar niet van de radio te slaan. De nieuwe single Both Of Us (met de Amerikaanse countryster Taylor Swift) bewandelt waarschijnlijk diezelfde weg.

B.o.B strooit gedurende de show zorgvuldig met zijn hits, houdt het tempo hoog, zoekt continu contact met het publiek en blijft zo een uur lang boeien. Nadeel is wel dat B.o.B al zijn hits met anderen opnam, zodat veel zangpartijen niet live te horen zijn.

Joint

Wiz Khalifa stelt als afsluiter van Cause teleur. Eind vorig jaar stond hij nog in een uitverkochte HMH, maar nu toont hij zich de klassieke Amerikaanse rapper. Khalifa zwaait met een joint, complimenteert het publiek met onze drugs, maar is ondertussen niet vooruit te branden.

Organisator Friendly Fire evalueert snel óf en in welke vorm het festival volgend jaar een vervolg krijgt. "Dat overwegen we serieus. Het was onze missie om het festival te laten slagen in de HMH en we baalden er dan ook flink van dat dat ons niet is gelukt", vertelt organisator Niels Aalberts. "Maar vanavond was de sfeer uitstekend. Dat geeft ons energie."