HILVERSUM – Ferry Corsten is al jaren niet meer weg te denken uit de mondiale trancescene, maar de Nederlandse dj kijkt ook verder dan zijn eigen genre. "Ik heb al wel een beetje met dubstep gespeeld", vertelt hij in een interview met NU.nl.

Dat Ferry Corsten er niet voor schroomt om andere muziekstijlen in zijn producties te verwerken, mag geen verrassing heten. Op zijn vierde album WKND, dat afgelopen winter verscheen, hangt hij dan ook allesbehalve de traditionele trance-dj uit. "Er staan wel een paar tracks op die je als house kunt bestempelen", legt de vermaarde dj uit.

Corsten meent dat ondanks de grote aanwezigheid van andere stromingen trance nog altijd heel erg leeft. "De scene is zo geëxplodeerd dat iedereen alleen maar verder kijkt", denkt hij. "Het grote publiek hoort misschien liever Levels dan een moeilijke tranceplaat, maar dat betekent niet dat het niet leeft."

"House is groot en dubstep is in opkomst, maar trance is zeker nog aanwezig", aldus Corsten. "Trance is op het moment erg zoekende. Ik wil bijvoorbeeld sommige housetracks ook gewoon draaien. Je merkt dat heel veel jongens in de trancehoek iets langzamer gaan draaien, waardoor ze ook met house kunnen komen."

Peper

"Maar uiteindelijk probeer ik wel een lijn te volgen", concludeert hij. "Ik merk echter wel dat trance een soort peper en zout begint te worden. Het is een genre op zich natuurlijk, maar als je kijkt naar bijvoorbeeld Swedish House Mafia, zie je dat het gebaseerd is op de trancescene. Alleen dan vertraagd met een dikke housebeat er overheen."

Ferry Corsten - Check It Out (2011)"Met dubstep heb ik nog niet de modus gevonden om het echt te kunnen gebruiken", meent de dj. "Het is zo’n duidelijke stijl dat het meteen alles of niets is, dat wordt in de trancehoek nog niet echt gewaardeerd. Maar ik ben op zoek naar een trigger voor mijzelf. Als mensen dat niet kunnen waarderen dan is dat jammer."

Oppikken

In april vond de 250e uitzending van zijn wekelijkse radioshow Corsten’s Countdown plaats. Het programma wordt uitgezonden op Slam! FM, maar kent zijn oorsprong in de VS. Corsten begon de show namelijk bij Serious XM. "Je ziet dat veel Europese dj’s nu ook dingen uit Amerika oppikken", aldus Corsten over dancemuziek in de VS.

"Amerika heeft zeker nu een scene waar hele dikke dingen gebeuren. Wat er gebeurt met David Guetta en Avicii bijvoorbeeld is het bovenste laagje. Dat is Las Vegas en Miami. En als mensen die dingen horen, denken ze misschien wel: wat is er nog meer? Wat dat betreft is het zeker een goede ontwikkeling."