AMSTERDAM – Met behulp van een psycholoog zorgt het vrouwelijke folkkwartet Katzenjammer ervoor dat de onderlinge verhoudingen goed blijven. "Het draait allemaal om communicatie en samenwerking", aldus de dames.

"Als we op tour zijn zien we elkaar 24 uur per dag", vertelt Marianne Sveen. "Natuurlijk zijn er dagen dat je elkaar niet kunt uitstaan, heel veel zelfs." Katzenjammer werd in 2005 opgericht in Oslo. De vier vrouwen maken er een sport van om zoveel mogelijk instrumenten te bespelen en die op het podium uit te wisselen.
 

Er verschenen tot nu toe twee platen: Le Pop in 2008 en A Kiss Before You Go in 2011. Omdat de dames tijd veelal onderweg doorbrengen, is hulp van buitenaf geen overbodige luxe. Die krijgen ze van een psycholoog. "Onze therapeut helpt ons als groep te functioneren", zegt Sveen.

"Ze werkt vaker met mensen die onder druk staan." Tijdens praatsessies mogen de vier Noorse vrouwen alles tegen elkaar zeggen. "Het is een arena, een vrije zone waarin je kunt zeggen wat je wil", vult Solveig Heilo aan. "Als we aan het toeren zijn is het namelijk nogal destructief om een uur vóór we het podium op moeten te gaan klagen."

"Zeggen wat we denken doen we dus tijdens die sessies." Katzenjammer heeft het ervoor over: de psychologische bijstand van een professional stelt de dames in staat om datgene te doen waar ze het meest van houden, namelijk optreden. "Ik krijg al kippenvel als ik er over nadenk", aldus Sveen.

Plezier

"Op het podium staan doen we met nog net zoveel plezier als toen we begonnen. Dat is waar we het allemaal voor doen: het publiek, de muziek en de mogelijkheid om daarmee ons geld te verdienen." In het ideale scenario verschijnt er nog dit jaar een nieuw album van het Noorse kwartet.

"Omdat we er nu lekker inzitten met het schijven van liedjes, er is een goede vibe binnen de band. We vinden het belangrijk om nummers te maken, die op te nemen, uit te brengen en te spelen als ze nog vers zijn. We willen dit keer proberen te voorkomen dat we die nummers al een miljoen keer gespeeld hebben vóór de release."


Katzenjammer staat op 29 juni op Rock Werchter (B).