AMSTERDAM – Rockband Garbage is na jaren afwezigheid terug met een nieuw album. Zangeres Shirley Manson vertelt waarom ze nu op haar best is. "Je mag maar even succes hebben, daarna komt de afgunst", zegt ze tegen NU.nl.

Anno 2012 doet Garbage vooral een hoop zelf. Het nieuwe album Not Your Kind Of People werd gefinancierd door de bandleden en gaat gepaard met een wereldwijde tournee, die de groep onder meer langs de Melkweg bracht. Een deel van de bandleden bemoeien zich ook met andere muzikanten, vooral drummer en sterproducer Butch Vig.

Manson is verantwoordelijk voor het nummer Red Lips, waar de Amerikaanse zangeres Sky Ferreira op het moment hoge ogen mee gooit. "Je moet die meisjes beschermen", zegt ze daarover. "De grote jongens bij major labels gedragen zich als pooiers."

"Ze behandelen jonge vrouwelijke muzikanten alsof het ordinaire tippelhoertjes zijn. Ik kan ze begeleiden en zorgen dat er geen verkeerde dingen gebeuren." Manson kan zich dan ook nog altijd kwaad maken om de gang van zaken bij bepaalde grote platenmaatschappijen.

Doodbloeden

Bijvoorbeeld over de bijeenkomst waarover een bevriende muzikant vertelde, waar besloten werd dat men Garbage niet meer zou helpen en de band langzaam dood zou laten bloeden. "Ik zie dat nog nu nog steeds gebeuren", zegt Manson geïrriteerd.

Garbage - Stupid Girl (1995)


"Kijk naar Lana Del Rey, een prachtige en erg getalenteerde zangeres die het slachtoffer wordt van driftige mensen bij haar label. Die willen alles in één keer. Ik snap niet waarom ze haar voor schut gezet hebben bij Saturday Night Live bijvoorbeeld. Iedereen zag dat ze daar nog niet klaar voor was."

Systeem

"Toch denk ik dat zij niet zomaar zal verdwijnen", denkt Manson. "Sommige artiesten hebben het in zich om te overleven en ik denk dat zij daarbij hoort. Het probleem is nu eenmaal dat je als popster nog altijd best wel afhankelijk bent van de grote jongens. En als het systeem faalt, is er geen middenweg. Het is alles of niets."

"Ik hoop dat wij nu mede bewijzen dat het ook anders kan misschien. Maar natuurlijk is dat allemaal niet echt te vergelijken. Wij zijn op een heel ander punt in onze carrière. Er zijn maar weinig bands die anno 2012 zo’n brede catalogus hebben. De meeste acts kennen hun hoogtepunt tijdens de eerste single. Bij het album is het al klaar."

Loslaten

Dat Garbage destijds stopte had verschillende oorzaken. Vlak nadat de band het tijdelijk voor gezien hield in 2005, overleed Mansons moeder. Ze was er in de aanloop naar toe bij, om haar te verzorgen tot het zover was. "Ik heb muziek daarna even helemaal losgelaten", aldus Manson.

Garbage - Push It (1998)


"Ik wilde geen radio horen, muziek maken, et cetera. Vervolgens heb ik een tijd geleefd met de gedachte dat niets zin heeft als mijn moeder er niet is om het te horen. Toen ik over die bizarre conclusie heen was, bedacht ik mij pas dat het om mij draait. Dat ik mijn leven kan inrichten."

Afhankelijk

"In 2005 had ik nog een raar concept van bestemming, waarin het er op neerkwam dat het gewoon maar een beetje zou voortkabbelen en ik het wel prima vond. Door de dood besefte ik mij pas dat ik de rest van de tijd die ik heb op aarde gewoon kan genieten, zonder dat ik afhankelijk ben van wie dan ook. Of dat nu de industrie of een los persoon is."

"Ik was altijd ontzettend prestatiegericht en kon mij weken of zelfs maanden opwinden over de kleinste dingen", onthult ze. "Uiteindelijk creëert je verstand je eigen realiteit natuurlijk en zijn er genoeg psychologische dingetjes die overblijven, maar zo is het nu eenmaal. Ik denk dat niemand in deze band ooit honderd procent op zijn gemak zal zijn."


Garbage staat op 20 november in Paradiso, Amsterdam.