AMSTERDAM – Soms zijn er van die concerten waar je bij geweest had moeten zijn. Die van Tom Petty and The Heartbreakers in de HMH was er zo een; voor het eerst in dertig jaar in volle glorie te bewonderen in Nederland.

Fans onder de veertig hebben Tom Petty mogelijk nog nooit live gezien, of ze hebben er een reis voor naar het buitenland moeten ondernemen. De kaarten voor zijn show waren prijzig en de HMH is voor zijn doen intiem. Hoewel Petty in de VS volle stadions trekt, moet de man in Nederland met minder genoegen nemen.

Zijn humeur is er niet minder op, want zowel de bebaarde zanger als zijn metgezellen sprankelen op de bühne. Te beginnen met Listen To Her Heart. In hoog tempo volgen diverse hits van het collectief, waaronder I Won’t Back Down, Don’t Come Around Here No More, Here Comes My Girl en Free Fallin’.

Ook Handle With Care van Traveling Wilburys (de supergroep waarvan Petty deel uitmaakte) komt voorbij in een sterke, natuurgetrouwe uitvoering, waarbij toetsenist en gitarist Scott Thurston de vocale partijen van Roy Orbison voor zijn rekening neemt. Een andere cover is die van Oh Well van Fleetwood Mac.

Pearl Jam

Petty heeft nog wat verrassingen in petto voor het publiek. Zo speelt hij onder meer minder bekende nummers van de albums Wildflowers en zijn meest recente plaat Mojo (uit 2010, nu heruit met live-cd). Voor het nummer The Waiting haalt hij Pearl Jam-zanger Eddie Vedder op het podium, tot groot plezier van de toeschouwers.

Vedder keert aan het eind van het concert terug voor de toegift, in de vorm van American Girl, hoewel hij niet alle hoge noten haalt. Hij mag het met zijn eigen bandje nog eens proberen in de Ziggo Dome deze week, al zal Vedder hard zijn best moeten doen om Tom Petty and The Heartbreakers te overtreffen.

Tom Petty and The Heartbreakers