HEERLEN – Ook de tweede dag van het Heerlense festival Parkcity Live is er een met een gevarieerd affiche. Harde gitaren bij DeWolff en Customs, hiphop bij Kraantje Pappie en Het Verzet en meezingers bij Ilse DeLange.

Zo zonnig als de eerste dag van het Heerlense festival Parkcity Live begon, zo somber en grauw start dag twee op zondagmiddag. Veel regen, modderpoelen en kou maken het de menigte moeilijk. Gelukkig zetten de artiesten van vandaag hun beste beentje voor.

Jungle By Night maakt afrobeat en funk met veel blazers, percussie en bovenal veel onderling plezier. De muziek van deze jongelingen leent zich eigenlijk perfect voor een warme, zomerse zondagmiddag. In het ondergelopen Heerlen lijkt het kwartje dan ook maar niet te vallen.

Ondanks het bescheiden ontvangst die de band krijgt, laten de heren zien dat ze een goede festivalshow kunnen neerzetten. De nummers van Jungle By Night klinken opgewekt en zijn uitstekend om op uit je dak te gaan. Hopelijk biedt Heerlen ze een tweede kans, op een warmere dag.

Customs

Een van de weinige buitenlandse acts van deze editie van Parkcity Live is Customs uit België. Ook bij hen zorgt het slechte weer voor een lage opkomst, maar ze laten de fans die wel vooraan staan niet stikken. Vol energie en met een zelfverzekerde houding worden de hoekige gitaarliedjes voorgespeeld.

Customs, die nog wel eens het commentaar krijgt eentonig te klinken, laat vandaag een aangename variatie in de set horen. Van statische Interpol-rock tot levendige indiepop. De band klinkt strak, een tikje glad en uiterst foutloos; het enige kritiekpuntje zou zijn dat deze set alles behalve spontaan oogt.

Memphis Maniacs

Op Memphis Maniacs kan altijd gerekend worden voor een feest der herkenning, waarbij ’s werelds grootste hits in een dansbare mash-up worden gemengd. Soms krijgt de band het voor elkaar om vijf of zes liedjes in één nummer te proppen. De show begint rustig, maar ontpopt zich tot een groot meezingfestijn.

Alle grote namen uit alle mogelijke genres komen voorbij: van A-Ha tot Bob Marley, Faithless, House Of Pain en Underworld. De show van Memphis Maniacs is bovendien een genot voor het oog: de viif mannen zijn gekleed in blauwe trainingspakken en rennen al springend over het podium. Onmogelijk om hier niet van te genieten.

DeWolff

Op het grote podium mag DeWolff zijn kunsten vertonen aan de stad Heerlen, waar bovendien twee van de drie bandleden zijn geboren. De band opent met twee nieuwe liedjes van het DeWolff IV en krijgt het vrij snel voor elkaar het publiek voor zich te winnen. De sixtiesretrorock van het trio is luid en uitbundig.

Alle drie doen ze hun uiterste best: uitgesponnen gitaarsolo’s, schreeuwende orgelklanken of een imponerend staaltje drumwerk. Maar die uitsloverij kan ook tegen DeWolff werken: soms is het liedje of de songstructuur lastig terug te vinden in het complexe spel dat minutenlang doorgaat.

Kraantje Pappie

Voordat de Groningse rapper Kraantje Pappie het podium opkomt, mag de zevenkoppige rapformatie Het Verzet het publiek opwarmen. De show is redelijk rommelig en onsamenhangend. Het publiek weet niet waar het moet kijken of hoe te reageren. Kraantje Pappie laat zien dat minder ook meer is.

Enkel gewapend met zijn dj- en mc-partner springt hij enthousiast over het podium met het soort hiphop die door iedereen goed te verteren is. Jong en oud zingen, springen, schuiven en roepen, ligt er maar net aan waar Kraantje Pappie om vraagt. Al buigend neemt de rapper zijn welverdiende applaus in ontvangst.

Ilse DeLange

Ilse DeLange hecht meer waarde aan muzikale kwaliteit dan aan grootse producties en decors, blijkt als ze het podium betreedt. In een simpele setting speelt ze haar beste werk voor een grote massa. DeLange heeft inmiddels zoveel hits op haar naam, dat bijna de gehele set er mee wordt gevuld.

De ervaring die Ilse DeLange in haar vjftien jaar tellende carrière heeft opgedaan, komt overal in terug: het moeiteloos entertainen van het publiek, haar indrukwekkende zangprestaties en natuurlijk het samenspel met haar band. Zorgeloos genieten van een van de beste zangeressen die Nederland kent.