AMSTERDAM – Met By The Horns is de Australische zangeres Julia Stone alweer toe aan soloalbum nummer twee en als het aan haar ligt, is het zeker niet de laatste. "We hebben te lang op elkaars lip gezeten", zegt ze tegen NU.nl over haar broer.

"Deze vrijheid voelt goed", concludeert de Julia Stone. Normaal gesproken wordt de zangeres namelijk in een adem genoemd met haar broer Angus, met wie ze in de vorm van A Book Like This en Down The Way twee studioalbums uitbracht. Sinds de twee in 2006 besloten samen muziek te gaan maken, is het snel gegaan met broer en zus.

Zo verscheen muziek van Angus & Julia Stone in de meest uiteenlopende tv-series (van 90210 tot One Three Hill en van Skins tot Grey’s Anatomy), films (Twilight), speelden ze op prominente festivals over de hele wereld en sleepte het duo in thuisland Australië meerde belangrijke prijzen binnen.

"Het heeft wel iets heel comfortabels om met hem te werken", aldus Stone. "Angus en ik begrijpen elkaar zonder dat we iets hoeven te zeggen. Een heel klein stukje lichaamstaal is voldoende om te begrijpen wat de ander precies in gedachten heeft. Dat was nu wel anders."

Gemakkelijker

Want nu zit Stone weer met nieuwe producers in de studio. "Het is toch een beetje alsof je vreemdgaat", lacht ze. "Je moet ook volledig vertrouwen op iets dat je niet heel goed kent en dat heeft ook wel wat. Het scheelt voor mij vooral dat ik veel minder verantwoordelijkheid heb. Ik houd er niet van om beslissingen te nemen.""Dat is ook wel het grootste probleem van werken met Angus, denk ik. We durven allebei geen knopen door te hakken. Dan bespreken we een nummer en gaat het alleen maar van: wat vind jij ervan? Dat gaat vervolgens uren door. Wat dat betreft is muziek solo uitbrengen veel gemakkelijker."

Doodeng

En dus belandde Julia Stone enkele maanden terug in de Amsterdamse kerk De Duif, voor haar eerste solo-optreden ooit. "Doodeng", volgens de zangeres. "If you’re not right here, where are you?", staat die avond op haar gitaar geschreven. Een tekst van de Amerikaanse band Okay, die haar eraan moet herinneren in het moment te blijven.

"Ik raak nogal afgeleid tijdens optredens. Dan denk ik tijdens het zingen: hmm, wat voor wijn zal ik na het optreden drinken? Of ik kijk naar iemand in het publiek en vraag mij af wat hij van het optreden vindt. Vervolgens is de show af en denk ik: verdomme, ik heb alles gemist. Alsof je wakker wordt met kerstmis en je afvraagt waar het jaar gebleven is."

Zelfvertrouwen

Inmiddels is Stone gelukkig "helemaal in het nu" en bevalt het solowerk maar al te goed. "Ik krijg steeds meer zelfvertrouwen. Vroeger stond ik in de studio en wilde ik vooral dat het zo snel mogelijk over was. Nu durf ik mij meer te geven op een bepaalde manier. Ik durf krachtiger te zingen en ben minder bang om fouten te maken."

Het lijkt er dan ook op alsof de tijdelijke scheiding met haar partner-in-crime Angus vooralsnog een uitmuntende beslissing is. "Ik durf nu nog niet te zeggen of er nog een album van ons beide komt", stelt de zangeres dan ook. "Het voelt goed om in mijn eentje beslissingen te kunnen maken en te ontdekken dat ik toch geen volslagen idioot ben."