HEERLEN – De derde editie van het popfestival Parkcity Live kent een licht gewijzigde opzet. Nieuw is onder meer de 90s Stage, die een groot succes blijkt. Onder meer T-Spoon en Paul Elstak traden hier zaterdag op.

Parkcity Live is een tweedaags openluchtfestival in de binnenstad Heerlen. De derde keer dat dit festival plaatsvindt, zijn er diverse elementen toegevoegd. De eerste dag zijn er optredens van onder meer The Deaf, Ali B, Blaudzun, My Favourite Scar, Toploader, Heideroosjes, Mr. Polska, De Kraaien, Miss Montreal en Within Temptation.

Singer-songwriter Blaudzun, of eigenlijk Johannes Sigmund, vertaalt zijn laatste plaat Heavy Flowers naar een liveshow op Parkcity Live. Hij pakt uit met een uitgebreide bandbezetting, maar helaas zijn niet alle instrumenten even goed herkenbaar. Zo is de viool nauwelijks hoorbaar gedurende de set, net als de percussie.

Sigmund is gelukkig goed bij stem en zingt poppareltje Elephants en zijn nieuwe single Solar overtuigend en met kracht. Zijn presentatie is, vooral naast die van zijn enthousiaste bandleden, echter een tikje statisch en saai. Zo blijft het optreden schommelen tussen eentonige en fijne luistermomenten. (LdJ)

Toploader

De Britse band Toploader is in Nederland eigenlijk alleen bekend van het radiohitje Dancing In The Moonlight, een cover van groep Boffalongo. Toch heeft Toploader nog een aantal prima eigen nummers op zak, zoals te horen valt op het dit voorjaar verschenen derde album Only Human. Live komt het echter niet uit de verf.

Toploader slaagt er moeizaam in een handvol mensen te enthousiasmeren voor zijn nieuwe werk, hoe zeer zanger Joseph Washbourn ook zijn best doet. De grootste afknapper is juist dat ene nummer dat Toploader kortstondig faam bracht. Dancing In The Moonlight komt grotendeels van een bandje en verwordt tot een schaamteloos playbacknummer. (PO)

Heideroosjes

Limburgs trots Heideroosjes wordt met open armen ontvangen op het festival. Mede doordat het festival toe is aan wat actie op deze zonnige zaterdagmiddag, maar ook zeker omdat dit een van de afscheidsshows is van de punkband. Heideroosjes trakteert het publiek op voorspelbare poppunk met een flinke dosis flauwe humor.

Wat deze show vandaag zo uniek maakt, is het wederzijdse vertrouwen en plezier tussen band en publiek. In Limburgs dialect warmt zanger Marco Roelofs de bezoekers op voor knallers als Iedereen Is Gek (Behalve Jij), Time Is Ticking Away en Lekker Belangrijk. Het gebruikelijke recept, met een kleine brok in de keel. (LdJ)

Miss Montreal

De eigenzinnige en vooral eigenwijze zangeres Sanne Hans, beter bekend als Miss Montreal, staat weer op de Nederlandse festivals na het dit jaar uitgebrachte I Am Hunter. De altijd goed gemutste blondine en haar band hebben vandaag helaas moeite met het neerzetten van een overtuigende show.

De grootste missers zijn te vinden op vocaal gebied. Hans zelf zingt onnodig schel en zelfs zo hard dat de rest van de band wordt overstemd. Miss Montreal, die twee jaar geleden hetzelfde festival nog opende, zou meer aandacht moeten besteden aan het complete podiumgeluid en de balans daarvan. (LdJ)

Within Temptation

De plannen rondom het meest recente album The Unforgiving waren uiterst ambitieus, maar het is aan Within Temptation wel toe te vertrouwen dat die ambities ook waargemaakt worden. Live blijft de band rondom zangeres Sharon den Adel onverminderd sterk – en misschien wel sterker dan voorheen.

De visuals zijn eveneens de meest indrukwekkende ooit voor de band, al toont Within Temptation zich nog altijd gretig om een goede show neer te zetten. Het nieuwe materiaal neemt een prominente plek in en doet in de liveversies regelmatig denken aan het repertoire van de Zweedse hardrockband Europe. Je kunt er niet van houden, maar je kunt het niet slecht vinden. (PO)

90s

Within Temptation mag dan wel als de grote publiekstrekker gelden van de eerste dag Parkcity Live, de meest geslaagde aanwinst is de 90s Stage. Aan het begin van de avond zet T-Spoon er een geslaagd feestje neer. Hiervoor grijpt de houseact terug op hits uit het midden van de jaren negentig, waaronder Mercedes Benz, No Time 2 Waste en Sex On The Beach.

Paul Elstak zorgt later die avond voor ruim een uur lang happy hardcorehits. Hij trekt, mede vanwege de beperkte ruimte van het tentpodium, niet zo’n groot publiek als de bands op het hoofdpodium, maar de toeschouwers zijn veel enthousiaster. Wellicht verdient de 90s Stage tijdens een volgende editie een voornamere plek in de programmering. (PO)