AMSTERDAM – De Britse rockband Radiohead heeft zeven concerten geannuleerd nadat zaterdag een podium instortte voorafgaand aan een concert in Toronto. Hierbij kwam een medewerker om het leven.

Dat meldt Radiohead op zijn website.

"Het instorten van het podium heeft de lichtshow vernield", schrijft Radiohead. "Deze was uniek en het zal weken duren om deze te vervangen. Ook is onze apparatuur behoorlijk beschadigd geraakt, waarvan sommige dingen decennia oud zijn en daardoor moeilijk te vervangen."

In totaal komen zeven shows te vervallen, waaronder een in Rome en twee in Berlijn. Radiohead probeert vervangende data te vinden voor de concerten. Voor zover bekend loopt het concert dat de band op 14 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam geeft geen gevaar.

Podium

Drumtechnicus Scott Johnson kwam zaterdag om het leven toen een podium waarop hij aan het werk was instortte, uren voordat het concert van Radiohead in Downsview Park in Toronto zou starten. De Canadese omroep CBC liet weten dat het podium in "slechts enkele uren" zou zijn opgebouwd.

De lichtshow van Radiohead zou te zwaar zijn voor de constructie, melden bronnen aan CBC. Drie medewerkers raakten eveneens gewond bij het ongeval. "We zijn allen aangeslagen door het verlies van Scott Johnson, onze goede vriend en collega", reageerde drummer Philip Selway.