AMSTERDAM – Sinds hij tien jaar geleden een plastic Casio aanschafte, verzamelt Hot Chip-oprichter Joe Goddard elektrische toetsinstrumenten in alle soorten en maten. "Een synthesizer kan je steeds weer verrassen", zegt hij.

Het bewuste Casio-keyboard is vereeuwigd op het debuutalbum van de Britse electropopband, Coming On Strong. "Destijds gebruikten we vooral hele simpele instrumenten die we vonden in liefdadigheidswinkels of goedkope muziekshops", vertelt Goddard. "Na de Casio schaften we een synthesizer van Teisco aan die we live veel gebruikt hebben."

Toen Goddard de smaak eenmaal te pakken had, was het hek van de dam. Zijn verzameling "machines" groeide zienderogen. De meest recente aanwinst: een Roland MKS-80 Super Jupiter uit de jaren tachtig. "Mijn liefde voor synthesizers is langzamerhand een obsessie geworden", zegt hij.

"Ik vind ze prachtig en hou van de verscheidenheid aan geluiden die je ze kunt laten maken. Omdat elk model zijn eigen sound heeft, is de verleiding groot om veel verschillende soorten synthesizers te verzamelen. Sommige mensen zeggen dat je je mogelijkheden moet beperken, omdat dat je creativiteit ten goede zou komen."

"Maar ik heb mijn hoeveelheid instrumenten nooit als een probleem gezien. Ik vind het prettig om elke dag een andere machine te kunnen gebruiken. Dat maakt de kans dat je verrast wordt des te groter; soms ontstaat een goed nummer juist omdat het instrument iets doet wat je niet verwacht." Zijn favoriete werkplek is zijn thuisstudio.

Klassiekers

Een groot deel van het deze maand uitgebrachte vijfde Hot Chip-album In Our Heads kwam daar tot stand. "Er staat vanalles: een geweldige kleine mixtafel, een computer, elektrische Wurlitzer-piano, Moog Voyager en een paar oude Prophet-synthesizers – klassiekers in de synthesizerwereld."

Omdat de Engelsman een studio aan huis heeft, is zijn gezin altijd in de buurt. "Soms komt mijn dochtertje binnen en spelen we samen op de keyboards." Goddard heeft zijn anderhalf jaar oude spruit aangestoken met zijn liefde voor alles met toetsen. "Ze is vooral dol op de Voyager – waarschijnlijk omdat er zoveel gekleurde lichtjes op zitten."