AMSTERDAM – Met de opvolger van haar debuutplaat The Family Jewels hoopt Marina Diamandis alias Marina and The Diamonds door te breken bij een groter publiek. "Niemand wilde met mij werken", zegt ze tegen NU.nl.

"Kort na de release van mijn eerste album werd duidelijk dat ik in een soort hoekje van indiepop geplaatst was", aldus de zangeres uit Wales, zie onlangs haar album Electra Heart uitbracht. "Nu ik op mijn nieuwe cd met mensen als Dr. Luke werk, merk ik direct dat er een veel bredere interesse is en dat mijn publiek ook diverser wordt."

Marina and The Diamonds belandde twee jaar geleden volop in de schijnwerpers, nadat ze onder meer als nummer twee eindigde in BBC’s Sound Of 2010-poll. Vlak achter Ellie Goulding, die in tegenstelling tot Diamandis nooit echt wist door te breken in Nederland.

"Ik heb niet veel te klagen over de ontvangst en het succes van het album, maar om nu te zeggen dat het heel erg spectaculair was allemaal: nou nee", erkent Diamandis. "Ik heb nog heel veel te bereiken. Wat dat betreft was er ook niet veel druk toen ik met de nieuwe cd begon. Het kon voor mijn gevoel al snel veel beter."

Fictioneel

Op Electra Heart kruipt ze in de huid van een personage met dezelfde naam, om vervolgens zichzelf van buitenaf te observeren, legt ze uit. "Het is een fictioneel karakter dat ervoor zorgt dat ik de meest persoonlijke plaat mogelijk heb kunnen schrijven", aldus de zangeres.

Marina and The Diamonds - Primadonna (2012)"Het is misschien een beetje verwarrend, maar op de een of andere manier heb ik afstand van mijzelf genomen, waardoor het makkelijker werd om over mijn eigen emoties te schrijven. Ik gebruik een leugen om de waarheid te vertellen. Verpest dat dan de authenticiteit van mijn muziek? Ik denk het niet, want ik ben eerlijker dan ooit."

Bieber

Hoewel ze beweert in een "bubblegumpopwereld" belandt te zijn, is het vooral de donkere kant van haar muziek waarover ze te spreken is. "Als Britney Spears gothic was, zou het zo klinken denk ik. Maar misschien zien de meesten mij wel gewoon als een 26-jarige Justin Bieber", lacht ze.

Anno 2012 staat de zangeres ook dichterbij Spears dan ze waarschijnlijk ooit verwacht had. Dr. Luke, die niet alleen verantwoordelijk is voor een aantal comebacknummers van de voormalig tienerster maar ook hofleverancier is van artiesten als Katy Perry en P!nk, schreef samen met Diamandis twee nummers voor haar nieuwe plaat.

Invloed

"Ik heb er lang over na moeten denken of ik met hem wilde werken en had eigenlijk niet verwacht dat het iets zou worden, maar hij houdt er een interessante visie op na. Het is een compleet andere wereld waarin hij leeft en bijna een niche in de muziekwereld. Heel specifiek en succesvol. Misschien heeft hij wel te veel invloed op bepaalde artiesten, maar daar ben je toch zelf bij?"

"Ik kom uit een situatie kom waarin ik alles zelf moest doen, maar je moet goed begrijpen dat dat allesbehalve een bewuste keuze was. Ik zat niet voor mijn lol in fucking croissantcommercials. Mijn ambities zijn altijd duidelijk geweest: ik wil een popster worden. En zolang commercie het niet wint van het verlangen om nieuwe muziek te schrijven, voel ik mij er goed bij."