AMSTERDAM - Het nieuwe album Produit De Belgique voelt als een schone lei voor de Belgische band Vive La Fête. "De vorige plaat was ik niet zo blij mee", zegt gitarist Danny Mommens tegen NU.nl. "Die vond ik veel te commercieel."

Ook geliefde en zangeres Els Pynoo was niet erg te spreken over de voorganger van Produit De Belgique. "Iedere keer als wij bezig waren in de studio, dan zei ons management dat ze aan het wachten waren op een hit", weet de Belgische blondine nog over de gewraakte opnamesessies. "Daar hebben wij ons enorm door laten beïnvloeden."

Maar die hit die kwam niet. Achteraf kunnen Mommens en Pynoo echter wel lachen om de bewust cynische albumtitel Disque D’or (Gouden Plaat). Het management werd na het verschijnen van dat album aan de kant geschoven. "Nu hebben we geen management meer en kunnen we ons eigen ding doen", aldus Mommens.

"Het nieuwe album is dan ook radio-onvriendelijk, laat ik het zo zeggen", stelt Mommens. De gitarist had destijds helemaal geen zin om dat materiaal live uit te voeren. "Op de vorige plaat hadden nummers soms te veel keyboards. Dat moet je dan live allemaal laten meelopen," bromt hij, "dat gezever allemaal."

Druk

In de persoonlijke kring van de kernleden van Vive La Fête voltrok zich indertijd het nodige leed. "Mijn vader was ook net overleden", vertelt Pynoo. "Dat was een moeilijke periode. Toen zijn we een beetje onze sound kwijtgeraakt. En dan hadden we ook nog de druk om een hit te schrijven."Vervolgens kreeg Mommens een motorongeluk. "Gelukkig kan ik nog gitaarspelen", verzucht hij. "Ik moest een jaar revalideren nadat ik met mijn Harley over de kop was gevlogen. Ik ben blij dat ik hier nu zit, want het had slechter geweest kunnen zijn."

Prioriteit

Al die dingen zorgden ervoor dat het nieuwe album van Vive La Fête ongewoon lang op zich liet wachten. Mommens en Pynoo geloofden het allemaal wel. "Muziek is nog steeds zeer belangrijk voor ons, maar gezondheid heeft prioriteit", zegt de zangeres. "We zijn ook rustiger geworden dan vroeger. Minder paniekerig."

Concessies voor commercieel gewin zullen de band anno 2012 een zorg zijn. "Een platenmaatschappij zei ooit dat als we de hele plaat in het Engels zouden inzingen, dat ze het gelijk zouden uitbrengen in Engeland", doet Mommens uit de doeken. "Dat hebben we niet gedaan, anders waren we nu misschien stinkend rijk geweest."