AMSTERDAM – Gitarist Slash was zo onder de indruk van Miles Kenedy dat hij besloot enkel nog met de Alter Bridge-frontman te werken. "Het is nog steeds mijn band, maar ik zie het minder als een soloproject dan de vorige keer", zegt hij.

De Britse Amerikaan Slash (geboren als Saul Hudson) had groot succes als gitarist van Guns N’ Roses, tot hij daar in 1996 uitstapte, en Slash’s Snakepit. Sinds 2002 maakt hij deel uit van de hardrocksupergroep Velvet Revolver en in 2010 verscheen zijn solodebuut, waarop hij samenwerkte met een sloot aan bekende rockartiesten.

Het nieuwe album Apocalyptic Love heeft een aanzienlijk mindere diversiteit aan stemmen: alle nummers worden gezongen door Myles Kennedy. De twee ontmoetten elkaar pas toen voorganger Slash al bijna af was, vertelt de gitarist. "Er waren twee liedjes van dat album waarvan ik maar niet wist door wie ik die wilde laten inzingen."

"De rest van het album was al helemaal af, maar ik had nog steeds die twee liedjes liggen. De naam van Myles zwas al vaak voorbij gekomen, dus toen dacht ik; 'laat ik die jongen maar eens bellen en kijken wat er gebeurt'." Hoewel Kennedy inmiddels veel succes had met zijn band Alter Bridge, had Slash hem nog nooit echt horen zingen.

"Ik kende Alter Bridge op dat moment nog niet. Ik had ook eigenlijk maar heel weinig research gedaan, alleen iets op YouTube bekeken, maar dat was van heel slechte kwaliteit. Maar het is een heel ander soort band en ik wilde hem graag horen in de context van de muziek die ik aan het schrijven was. Dus ik ging er volkomen blind in."

Fenomenaal

Kennedy kreeg de muziek van het nummer Starlight opgestuurd om in te zingen en deed dat niet onverdienstelijk. "Toen ik de demo terugkreeg, had ik zoiets van ‘wow, dit is echt heel erg goed’", erkent Slash. "Vervolgens namen we Back From Cali in de studio op en begreep ik dat deze jongen een fenomenaal talent was."

Slash vroeg Kennedy om hem te vergezellen op zijn wereldtournee in 2010, waaraan ook bassist Todd Kerns en drummer Brent Fitz meededen. Het was een kans die voor Kennedy precies op het goede moment kwam: Alter Bridge stond op het punt met pauze te gaan vanwege de reünie van Creed, waar de andere drie Alter Bridge-leden deel van uitmaakten.

Vliegtuig

Kennedy: "Ik ging terug naar huis, nam het nieuwe Alter Bridge-album (AB III, red.) op en nog geen drie uur nadat ik de laatste vocalen had ingezongen, zat ik in het vliegtuig naar Los Angeles om te beginnen met de repetities voor de tournee met Slash. Sindsdien is het niet meer opgehouden."

Nog tijdens die tour werd bepaald dat het volgende album een samenwerking van de vier zou worden. "We konden enorm goed met elkaar opschieten", aldus Slash. "Ik heb met geen enkele andere groep zo’n goede professionele relatie gehad als met deze mensen. Daardoor kreeg het meer een bandgevoel."