AMSTERDAM – Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Paul McCartney heeft collega Paul Weller een cover opgenomen van het Beatles-nummer Birthday.

Dat meldt Weller op zijn website.

"Ik wilde iets doen voor Pauls zeventigste verjaardag", aldus de voormalige frontman van The Jam. "De man is altijd een immense en voortdurende bron van inspiratie voor me geweest. Het komt door hem en zijn drie vrienden dat ik überhaupt ooit een gitaar oppakte."

"Ik zag hem recentelijk nog optreden en hij inspireerde me net zoveel als voorheen, hij was briljant", stelt Weller, die zijn versie van het liedje Birthday in 24 uur tijd opnam. "Ik hoop maar dat hij onze bescheiden versie leuk vindt, het is een teken van mijn liefde voor hem en zijn muziek. Blijf rocken, Macca."

Het nummer is alleen vandaag te downloaden en de opbrengst ervan gaat naar War Child. De originele versie van Birthday staat op het dubbelalbum van The Beatles uit 1968, beter bekend als The White Album. Medeauteur John Lennon noemde het liedje, waarmee McCartney in 1990 ook een solohit had, "een stuk afval".

Phil Collins

Phil Collins voelt zich door McCartney schuldig dat hij nog nauwelijks muziek maakt. "Elke keer als ik zeg dat ik gestopt ben, denk ik: hij gaat nog steeds door", vertelt Collins over de Brit, die maandag zijn zeventigste verjaardag viert.

De 61-jarige zanger en drummer zegt nog steeds niet te kunnen geloven dat hij als klein kind werd gevraagd voor een rolletje in de Beatles-film A Hard Day's Night. Inmiddels is Collins al jaren bevriend met McCartney. "Ik bewonder hem om het feit dat hij nog steeds doorgaat", zegt Collins tegen ABC News Radio. "Gefeliciteerd Paul."