AMSTERDAM – De Amsterdamse Kunstraad heeft vrijdag zijn verzameladvies voor Kunstenplan 2013-2016 aangeboden. Een aantal initiatieven, waaronder Amsterdam Dance Event, verdient volgens de raad geen subsidie.

Dat meldt de Amsterdamse Kunstraad.

Onder meer de popfestivals 5 Days Off, Appelsap en het groots opgezette Amsterdam Dance Event (ADE) krijgen een negatief advies. De raad is "van mening dat ADE in deze tijden van subsidieschaarste niet uit het kunstenplan gefinancierd moet worden".

"Het is een commerciële activiteit die door middel van sponsoring en recettes (extra) inkomsten moet kunnen vergaren", zo luidt het oordeel over de aanvraag van ADE van 140.000 euro. "Daarnaast kan ADE wellicht een beroep doen op projectsubsidie. De Amsterdamse Kunstraad adviseert derhalve negatief over de aanvraag."

Podia

Ook diverse podia "zullen aanzienlijk minder subsidie dan tot nu toe ontvangen", als het aan de Amsterdamse Kunstraad ligt. Onder meer De Kleine Komedie, Melkweg, Het Muziektheater, Muziekgebouw Aan ‘t IJ en de Stadsschouwburg worden flink gekort op hun subsidies, mits de gemeenteraad met de adviezen instemt.

Het Koninklijk Concertgebouworkest krijgt het grootste deel van de subsidiepot toebedeeld; maarliefst zes miljoen euro. Ook poppodium Paradiso (651.000 euro) en Het Bimhuis (ruim een miljoen euro) slepen een aanzienlijke hoeveelheid subsidie binnen. Van de in totaal 195 aanvragen werden er 141 positief beoordeeld.