AMSTERDAM – Organisator Marco Kuiper van Indian Summer Festival is trots op wat hij neerzet, maar hij ziet ook dat de festivalmarkt onder druk staat. "Het huidige festivalklimaat baart me zorgen", zegt hij tegen NU.nl.

Het gaat niet goed met een aantal popfestivals in Nederland. Media berichtten onder meer over tegenvallende kaartverkoop (Rockin’ Park, Dutch Valley). Kuiper ziet de nabije toekomst somber in. "Ik denk dat de komende jaren veel festivals af gaan vallen, want ze kunnen zich niet onderscheiden of de prijs-/kwaliteitverhouding is niet goed."

"Ook het publiek maakt duidelijke keuzes en wacht af", stelt de festivaldirecteur, die dit jaar onder meer Madness en The Kooks wist te strikken voor Indian Summer Festival. "Je moet acts en een concept hebben waarmee je je kunt onderscheiden. Dat kan niet meer wanneer zeven of acht festivals dezelfde bands hebben staan."

Indian Summer Festival vindt zaterdag 16 juni plaats op recreatiegebied Geestmerambacht, nabij Alkmaar. Er zijn zeven podia verspreid over het festivalterrein, waar onder meer Madness (foto), The Kooks, Selah Sue, The Wombats, De Dijk, Mala Vita, Alphabeat en Miles Kane optreden.

Nederlands

"Wij willen ons graag onderscheiden door meer buitenlandse acts neer te zetten", vervolgt hij. Kuiper zegt het commentaar van collega Jan Smeets van Pinkpop te onderschrijven wat betreft het aantal Nederlandse acts op popfestivals. "Nederlandse acts zorgen er niet voor dat je extra kaarten verkoopt. Ze staan op elke hoek van de straat, zeg maar."

"Dus dan willen wij iets bieden wat onderscheidend is en ons meer richten op een buitenlandse programmering met meer verrassing", legt Kuiper uit. "Investeren is belangrijk. Wij verwachten met een extra investering het publiek een prikkel te geven om volgend jaar weer terug te komen."

Lakens

Om die gewenste grote namen binnen te halen, ging Kuiper in zee met het Duitse bedrijf FKP Scorpio. "Degene die in Nederland de lakens uitdeelt is Mojo", aldus Kuiper. "Madness en The Kooks ben ik drie jaar mee bezig geweest. Die krijg je niet. Met Scorpio was het in één keer raak."

"Het is goed dat het wordt opgeschud", vindt de organisator van Indian Summer Festival. Maar hoewel Kuiper graag meer buitenlandse acts op zijn festival ziet, blijven sommige Nederlandse artiesten desondanks welkom. "Anouk mag altijd komen", zo zegt hij.