AMSTERDAM – Het derde studioalbum van Delain draagt dezelfde titel als het openingsnummer op die plaat: We Are The Others. "We willen mensen die afwijken van de norm een hart onder de riem steken", zegt zangeres Charlotte Wessels.

In oktober 2010, na veel touren, trokken Westerholt en Wessels zich een week terug in een boerderij in Dalfsen om aan een nieuwe plaat te werken. Ruim anderhalf jaar later ziet We Are The Others, opgenomen in Stockholm, het licht. Het vorige album April Rain werd nog geproduceerd door Westerholt zelf en Oliver Phillips.

Dit keer kwam Delain bij Jacob Hellner, Fredrik Thomander en Anders Wikström terecht, een Zweeds productietrio. "Met Fredrik en Anders heb ik me een paar dagen alleen maar op de teksten gericht", vertelt Wessels. "Bij elke tekst stelden zij de vraag: vertel je wat je wil vertellen? En zo niet, wat laat je weg?"

"Ik ben echt gepusht om het achterste van m’n tong te laten zien, waar ik eerder toch soms het lef niet voor had." Wessels wist van tevoren dat ze een nummer wilde schrijven voor de buitenbeentjes, de mensen die afwijken van de norm. Zelf spreekt ze van een "outsiders anthem".

De producers waren kritisch over Wessels’ eerste versie. "Ze hebben me op de vingers getikt, zo van: dit klinkt een beetje prekerig, wat wil je nou eigenlijk zeggen? Toen ben ik gaan graven. Wat wil ik overbrengen? Dit onderwerp ligt me na aan het hart, maar het kwam er niet uit zoals ik het voor ogen had."

Gothicmeisje

"Vervolgens moest ik denken aan Sophie Lancaster, het Engelse meisje dat in 2007 in een coma werd getrapt en uiteindelijk overleed, alleen maar vanwege haar uiterlijk; ze was een gothicmeisje. Haar verhaal ging een eigen leven leiden in de scene."

"Er is zelfs een tekenfilm over het voorval gemaakt (Dark Angel, red.), die diepe indruk op mij maakte. Ik wist nog welk gevoel het nieuws over Sophie bij mij losmaakte en ik besefte dat dat het gevoel was dat bij het liedje hoorde."

Duwtje

Aanvankelijk was Wessels er huiverig voor de tragische gebeurtenis in haar tekst voor We Are The Others te verwerken. Ze denkt dat ze het zonder een duwtje in de rug niet had aangedurfd, omdat er zoveel persoonlijk leed bij betrokken is.

"Ik had waarschijnlijk de neiging gehad om het abstract te houden", zegt ze. "Achteraf ben ik blij dat ik heb kunnen vertellen wat ik wilde vertellen. Als je het verhaal van Sophie Lancaster gebruikt, is verdere uitleg eigenlijk niet meer nodig."
 

Delain staat op 8 juni in Bibelot, Dordrecht en 23 juni op Park City Live, Heerlen.