AMSTERDAM – Met de release van een compilatiealbum hoopt het Zuid-Afrikaanse danceduo Goldfish op een wereldwijde doorbrak. "Maar dit is een zoethoudertje, hoor, we hebben snel nieuw materiaal nodig", zeggen ze tegen NU.nl.

Toch komt de diehard Goldfish-fan niet helemaal met lege handen te staan, want het schijfje kent ook twee compleet nieuwe nummers. "Goldfish is een overzicht van het verhaal tot nu toe", aldus Dominic Peters van de in de dansscene al populaire act. "Ik denk dat het interessant is om te zien hoe wij de afgelopen jaren gegroeid zijn."


"Ik heb het idee dat veel fans van ons op verschillende momenten ingehaakt zijn", zegt hij. "Dus het gaat niet alleen om een nieuw publiek. Met een verzamelaar kunnen we fans introduceren aan de muziek die we maakten voordat zij naar ons begonnen te luisteren."

Samen met zijn goedlachse partner-in-crime David Koole bracht hij onder de naam Goldfish sinds 2006 dan ook al een wijd scala aan muziek uit. Grote artiesten als Dr. Dre en Faithless hebben al te kennen gegeven bewonderaar te zijn van de band en optredens op Nederlandse bodem verkopen steevast razendsnel uit.

Onbevredigend

Op Woman’s A Devil, een van de nieuwe nummers op Goldfish, keert het duo terug naar de basis, die in de jazzhoek ligt. "Mijn god, wat waren wij waardeloos toen", lacht Koole. "Het was een interessante periode, maar tegelijkertijd een totaal onbevredigende tijd. Onze vrienden wilden nooit naar de optredens komen kijken.""We waren professionele achtergrondmuzikanten", vult zijn collega aan. "Het verdiende goed en is natuurlijk niet het ergste om te doen, maar we wilden wel eens iets anders. Toen besloten we vanuit jazz meer richting dance te gaan. Tijdens het eerste optreden destijds kwamen al onze vrienden wél kijken en ging het meteen helemaal los."

Primitief

"En dat terwijl we geen flauw idee hadden waar we mee bezig waren", lacht hij vervolgens. "We zaten daar maar een beetje op het podium heel primitief te improviseren, maar het publiek vond het geweldig. Toen besloten we dat het doorgezet moest worden. Er waren ook te weinig acts die bijna alles live doen."

Met name in Europa en de VS moest men even wennen aan het Zuid-Afrikaanse duo en niet alleen omdat ze het vertikken met enkel draaitafels op het podium te staan. "'Waarom zijn jullie niet zwart?', vroegen mensen zich af", aldus Peters. "Er zijn nogal wat vooroordelen over Zuid-Afrikanen en ik hoop dat wij er een aantal van hebben weg kunnen nemen."

Positief

"Niet alle muziek klinkt zoals Die Antwoord of zo, terwijl die nota bene ook blank zijn natuurlijk. Maar zij kiezen ervoor om het donkere verleden van Zuid-Afrika te belichten. Natuurlijk is die sensationeler, maar het land heeft ook een positieve kant. Misschien is dat wel de uiteindelijke boodschap van Goldfish."

"Uiteraard zijn wij ook niet representatief voor het hele land, maar ik ben blij dat er nu verschillende acts zijn die het op een mondiaal niveau erg goed doen en zodoende Zuid-Afrika in al zijn facetten op de kaart zetten. Helemaal nu de VS dance steeds meer begint te omarmen, denk ik dat het voor ons tijd is om meters te maken."
 

Goldfish staat op 15 juni in het Amsterdamse Bos.