AMSTERDAM – Toen Joan Armatrading in 1972 haar eerst plaat maakte, was ze er nog huiverig voor het podium op te gaan. "Ik dacht helemaal niet na over een carrière als performer", zegt de 61-jarige Britse zangeres.

Veertig jaar na haar debuutalbum Whatever’s For Us is Armatrading nog zeer actief. Onlangs verscheen haar nieuwe album Starlight en de zangeres is bezig aan een lange tournee waarbij ze Nederland aandoet. Joan Armatrading werd geboren op het eiland Saint Kitts in de Caribische Zee, maar groeide op in de Engelse stad Birmingham.

Ze was 21 toen Whatever’s For Us werd uitgebracht. In Nederland scoorde Armatrading haar grootste hit in 1980, met het nummer Rosie. "Toen ik mijn eerste album maakte," vertelt ze, "hoopte ik dat mensen mijn muziek zó goed zouden vinden dat ik als songwriter aan de slag kon en misschien gitaar kon spelen in een band."

"Het was helemaal niet mijn doel een performer te zijn. Pas na mijn tweede plaat, Back To The Night uit 1975, hakte ik de knoop door en ging ik me echt op mijn muziekcarrière richten. Dat is een late maar ook goede beslissing geweest; het album waarmee ik wereldwijd bekend werd is mijn derde album uit 1976 (getiteld Joan Armatrading, red.)."

Terugblikkend op haar lange carrière verwondert Armatrading zich over het zelfvertrouwen dat ze al op jonge leeftijd had. "Daar ben ik echt verbaasd over", aldus de zangeres. "Op oude videobeelden stralen mijn zang en gitaarspel vertrouwen uit. Ik ben vooral zo verbaasd omdat ik weet wat er destijds in me omging."

Geflikt

"Daarom denk ik nu vaak: ik heb het toch maar mooi geflikt." In interviews laat de Britse niet graag het achterste van haar tong zien. Ze vindt dat haar privé- en gevoelsleven niets te maken zou moeten hebben met haar muzikale inspanningen.

"Dit is mijn veertigste jaar en in die veertig jaar heb ik weinig over mezelf losgelaten", zegt ze. "Sommige mensen zijn van nature extravert. Ik niet. Je moet gewoon jezelf zijn en ik ben altijd zo geweest als ik nu ben."

Aandrang

"Waarom zou je, alleen omdat je bekend bent, iedereen alles vertellen?" Liever laat Armatrading haar muziek spreken. "Ik ben geboren om muziek te schrijven", zegt ze vol overtuiging. "Ik ben er dol op en kan me niet tegen die aandrang verzetten."

"Sommige mensen zullen zeggen dat ik té zelfverzekerd overkom, maar dat komt omdat ik wat muziek betreft nu eenmaal veel zelfvertrouwen heb. Ik ben zeer overtuigd van mijn schrijfcapaciteiten. Dat was ik al toen ik net begon en nog super verlegen was. Daarom komen mijn songs altijd zo sterk over."


Joan Armatrading staat op 14 juni in Effenaar, Eindhoven en op 15 juni in De Boerderij, Zoetermeer.