AMSTERDAM – Poppodium 013 in Tilburg waarschuwt bezoekers geen concertkaarten aan te schaffen bij secundiare ticketsites die kaarten aanbieden via vergelijkingssite Ticketshoponline.

Er kwamen bij 013 vragen binnen over kaarten die werden aangeboden voor het reeds uitverkochte concert van de Amerikaanse punkrockband Rise Against (foto).

"Koop vooral géén tickets via @concerten (Ticketshoponline.nl, red.)", reageert het poppodium via zijn twitteraccount. "Al vaker problemen gehad met die tickets."

Een van de aanbieders van Ticketshoponline.nl verkocht concertkaarten voor Rise Against voor minder dan een derde van de oorspronkelijke entreeprijs. "Wanneer er voor 9 euro tickets worden verkocht, lijkt ons dat erg onbetrouwbaar", stelt 013.

Weigeren

"Wanneer je kaarten koopt bij partijen die niet officieel aangesloten zijn bij ons, is de kans groot dat je kaartje ongeldig is", zegt marketingmedewerker Sanne Reiniers tegen NU.nl. "Mensen met ongeldige kaarten moeten we helaas de toegang weigeren. Dat is het lullige ervan", erkent ze.

Reiniers stelt dat de secundaire ticketverkooppunten moeilijk aan te pakken zijn. "Op zich is de ticketverkoop vaak wel legaal, alleen staat in de voorwaarden van Ticketservice dat tickets niet mogen worden doorverkocht met winst", vult ze aan.

Marktwerking

"En deze secondary ticketeers verkopen ze vaak tegen een veel hogere prijs. Volgens de doorverkopers en andere aanbieders is het gewoon marktwerking: als mensen meer geld ervoor neer willen leggen, dan mag dat. Wij bepalen de prijs niet voor niets op een bepaald niveau."

013 waarschuwt consumenten geen kaarten te kopen voor reeds uitverkochte concerten en eerst bij de podia in kwestie te informeren of er nog extra kaarten beschikbaar zijn gekomen.

Reclame

Ticketshoponline toont zich op Twitter verontwaardigd over de uitingen van 013. "Wij verkopen zelf geen tickets, maar vergelijken alleen. Onze 30.000 volgers stellen we op de hoogte van al jullie concerten", aldus de vergelijkingssite.

"Wij maken ook reclame voor concerten die niet zijn uitverkocht, zonder een link naar onze website." 013 zegt die "gratis reclame" niet op prijs te stellen. Ticketonlineshop dient overigens niet verward te worden met Onlineticketshop, lid van de EUSTA (European Union Secundary Ticketing Association).