AMSTERDAM – De single die Gary Barlow maakte voor het diamanten jubileum van Koningin Elizabeth II staat deze week op nummer 1 in de Britse Top 40. Ook het album waar het nummer op staat, prijkt bovenaan de verkooplijst.

Dat meldt The Official Charts Company, dat de lijst wekelijks samenstelt.

De single Sing stijgt van nummer 11 naar nummer 1, naar aanleiding van de uitvoering tijdens het Diamond Jubilee Concert verleden week. Het nummer werd daar gespeeld met Barlows speciaal samengestelde gelegenheidsformatie The Commonwealth Band.

De laatste keer dat een single de sprong van 11 naar 1 maakte in de Britse hitlijst was in 1988, met Nothing’s Gonna Change My Love For You van Glenn Medeiros. Tevens is het Barlows derde nummer 1-hit als soloartiest in Groot-Brittannië, na Forever Love uit 1996 en Love Won’t Wait uit 1997.

Het album Sing staat eveneens op nummer 1, voor de tweede week inmiddels. Het kwam slechts één keer eerder voor dat Gary Barlow met een album de eerste plek van de Britse albumlijst bereikte; vijftien jaar geleden met zijn debuutplaat Open Road. Opvolger Twelve Months, Eleven Days kwam in 1999 niet verder dan nummer 35.

Take That

Dat vorige keer dat Gary Barlow zowel de eerste plek in de singles- als in de albumlijst bezette, was in 2006 als lid van Take That. Toen stond Patience op 1 in de Top 40 en Beautiful World in de Album Top 100. Overigens staan er slechts zeven liedjes op het album Sing, waaronder twee versies van het titelnummer.

Andrew Lloyd Webber, co-auteur van Sing, hield in 1976 beide topposities tegelijkertijd bezet met de soundtrack van Evita en de daarvan afkomstige hitsingle Don’t Cry For Me Argentina, indertijd gezongen door Julie Convington. De versie van Madonna kwam dik twintig jaar later niet hoger dan nummer 3.