EMMEN – Een weinig hoopvolle start van Oranje aan het EK en herfstig weer zijn geen goede factoren voor een leuke festivaldag, al staan de artiesten op Retropop desondanks garant voor gezelligheid.

Nik Kershaw, bekend van de hits Wouldn’t It Be Good en The Riddle, trapt Retropop af. Hoewel zijn verzoek op een zonnige dag middels Won’t Let The Sun Go Down On Me, is een gedeelte van de dag in grijze wolkenvelden gehuld. De koude wind helpt ook niet mee het festivalgevoel te versterken.
 

Aan Sheila E de taak om de bezoekers van Retropop op te warmen. De lukt haar best goed, met haar toegankelijke en van percussie doorspekte funkjazz. De voormalig protegé van Prince laat veel van het zangwerk liever over aan haar vocaal beter onderlegde achtergrondzangeres.

Desondanks maakt Sheila E er een spetterende show van, waarbij ze af en toe stukken drumt en ook weet ze het publiek goed op te hitsen. De zangeres van The Belle Of St. Mark is in prima vorm en verrast het publiek tijdens Love Bizarre met een gastoptreden van Candy Dulfer. Met gemak een van de hoogtepunten van de dag.

10cc

In aanloop naar de voetbalwedstrijd Nederland-Denemarken staan de heren van 10cc op het podium. De toegenomen wind zorgt ervoor dat het geluid nogal verwaait, waardoor liedjes als Donna en Wall Street Shuffle niet met hun volledige potentieel over het publiek uitgestort worden.

Ondanks prima uitvoeringen van popklassiekers en minder bekend materiaal, slaagt 10cc er nauwelijks in om de aanwezigen heel erg te enthousiasmeren. Het wat tamme optreden is daar mede debet aan. Tot slot weet 10cc dat nog enigszins recht te breien met meezinger Dreadlock Holiday.

Krystl

Voor aanvang van de voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal, zingt Krystl met twee van haar bandleden het Wilhelmus. Zoals bekend mocht het niet echt baten, maar het optreden van Krystl tijdens de rust zorgt ervoor dat de moed niet helemaal in de schoenen zakt.

De Dijk neemt het begrip opfleuren vervolgens wel erg letterlijk, want zanger Huub van der Lubbe heeft een pak met een bloemprintje aangetrokken. Met gezellige nederpophits als Binnen Zonder Kloppen en Als Ze Er Niet Is, is het optreden van de Amsterdammers een pleister op de wonde.

Roger Hodgson

Voor het optreden van Roger Hodgson op Retropop lijkt het alsof de halve Intratuin is uitgerukt. Het podium staat vol met planten en boompjes. Waarschijnlijk heeft het voormalig Supertramp-lid de theorie dat je niet aan het zuurstof hoeft als je zelf zorgt voor wat extra fotosynthese.

Hodgson is nog altijd goed bij stem, op een wat misplaatst nootje links en rechts na. Het mag de pret niet drukken, want liedjes als The Logical Song en Breakfast In America blijken nog immer populair. Het volle veld zingt naar hartenlust mee, al is eenieder blij dat It’s Raining Again deze avond niet op waarheid berust.

UB40

Een nog altijd prima afsluiter voor en festival is UB40. Zanger Ali Campbell is al jaren niet meer bij de band betrokken, maar zijn jongere broer heeft zijn taak overgenomen. Hij is gegroeid in zijn rol, al heeft hij niet dezelfde overtuigingskracht als zijn voorganger.

Gelukkig heeft UB40 een legio aan hits die zelfs niet blijken te lijden onder de wat mindere zangkwaliteiten van de jongere Campbell. Rat In My Kitchen, Kingston Town, Food For Thought – je kunt niet echt de mist in gaan met zulk aanstekelijk songmateriaal. Zelfs het verlies van Oranje lijkt vergeten dankzij UB40.