LANDGRAAF – De Zweedse rockband The Hives zegt voor het schrijven van liedjes bijna uitsluitend te vertrouwen op zijn onderbuikgevoel. "Als het goed voelt, dan is het waarschijnlijk ook goed", zegt zanger Pelle Almqvist tegen NU.nl.

Op het album Lex Hives laten de Zweden wederom horen pakkende rockliedjes van amper drie minuten te kunnen produceren. De band had vijf jaar nodig om een plaat van dertig minuten te maken. "Het duurt veel langer om iets goeds te maken dat heel simpel is, dan wanneer je iets maakt dat heel gecompliceerd is", meent Pelle Almqvist.

"Om iets simpels te maken, moet je altijd dingen weglaten", vervolgt hij. "Iets eenvoudigs perfectioneren is een totaal andere kunstvorm." Hij legt de werkwijze van The Hives uit: "We kunnen ineens een ideetje van dertig seconden hebben, maar het uitwerken naar twee minuten kost ons een jaar."

Almqvist omschrijft het maken van een goed popliedje als een "prettig incident". "De truc is om dat soort incidentele vondsten bewust te laten gebeuren. Het is een cliché dat de beste liedjes in vijf minuten ontstaan. De beste liedjes hebben vaak lang de tijd nodig, alleen zijn mensen te lui om zich dat te realiseren."

Onderbuik

Erg typerend voor de liedjes van The Hives zijn de vaak zeer directe teksten. "Teksten voor rock-‘n’-rollnummers zijn het beste als ze uit proportie zijn getrokken", stelt Almqvist. "Je gooit de intelligente stukken overboord en je gaat verder met wat goed voelt in je onderbuik."

Logica vindt de frontman van The Hives een ondergeschikte factor. "Als je die teksten van papier afleest, lijken ze misschien dom en absurd – maar als je ze in een liedje hoort, is het volkomen logisch. Dat onderbuikgevoel speelt wel een grote rol bij ons."

Computers

Waar voorganger The Black And White Album uit 2007 gemaakt werd met een legio aan producers, produceerde de band Lex Hives volledig zelf. "In dat opzicht zijn er overeenkomsten met ons eerste album, voordat we in de studio’s met computers werkten", vindt gitarist Mickael Karlsson.

The Hives - Go Right Ahead (2012)

"We wilden het zo simpel mogelijk houden en de liedjes inspelen zoals we dat live zouden doen, zonder er te veel aan te morren." Almqvist: "We wilden het livegeluid van The Hives vangen. Met de computer kun je van een slechte plaat in een paar dagen nog wel wat maken, maar dat wilden we niet."

Punk

De band wilde op een traditionele manier een rockalbum maken en vond dat daar geen externe hulp voor nodig was. "We houden erg van vroege punk en rock-‘n’-roll", zegt Almqvist. "Die muziek bestaat louter uit gitaar, bas en drums. Meer heeft een goede rock-‘n’-rollplaat niet nodig, dus we dachten dat we dat zelf wel af konden."

Het gebrek aan een producer voor de liedjes zorgde er wel voor dat er meer discussies waren binnen de groep. "Het duurde langer om beslissingen te nemen", licht Karlsson toe. "Voorheen lieten we dat aan de producer over, maar nu waren we met z’n vijven. Dan is er soms wat onenigheid."

Hobby

Een andere reden die de leden van The Hives geven voor de vijf tussenliggende jaren tussen Lex Hives en zijn voorganger, is het feit dat de band veel optrad in alle delen van de wereld. Almqvist ziet het muzikantenbestaan echter niet als een baan. "Het voelt niet als een baan, maar als een goed betaalde hobby", lacht hij.

Zijn collega is het ermee eens. "Concerten geven is geen werk, dat is het leuke gedeelte. De dingen er omheen voelen soms wel als werk", aldus Karlsson. Almqvist vult aan: "Ik heb soms het idee dat we betaald krijgen om rond te hangen op luchthavens en dat de concerten onze beloning zijn."