AMSTERDAM – De huidige digitale techniek zou de klassieker Hotel California van Eagles hebben verpest. "Als wij digitale technieken hadden toen we Hotel California opnamen, zouden we er nu nog aan werken", zegt Joe Walsh tegen NU.nl.

"Je kunt tegenwoordig alles wat je maar wil aanpakken", aldus Walsh. "Werkelijk elke noot valt te repareren. Die verleiding is heel groot, maar het kan er ook voor zorgen dat je jezelf verliest. Veel muziek heeft geen reparatie nodig." Joe Walsh, sinds 1975 gitarist van rockband Eagles, kijkt met enige argwaan naar de digitale revolutie van de laatste twintig jaar.

Zijn worsteling met de digitale techniek beschrijft hij op zijn nieuwe album, Analog Man. "Ik word uiteindelijk net zo'n digitaal iemand als jij en ieder ander", zegt Walsh. "Maar een groot deel van mijn leven heb ik natuurlijk aan analoge knoppen en apparaten gezeten. Nu heb ik, net als ieder ander, een harddrive en een muis."

"Daar heb ik wel even aan moeten wennen. Ik probeer de digitale techniek bij te houden, maar het gaat heel snel. Al deze techniek die ik nu kan gebruiken, bestond nog niet eens toen ik mijn vorige plaat uitbracht", stelt Walsh, ietwat verbaasd, over zijn vorige soloplaat, die in 1992 uitkwam.

Illusie

"Er is een hele virtuele wereld bijgekomen die in het echt niet bestaat. Het is een illusie die door de computer geschapen wordt en waar we allemaal meer en meer in opgaan. Het is zo makkelijk om jezelf er in te verliezen. Onze lijven zitten tegenwoordig in stoelen te wachten tot onze geesten weer van die computers worden weggetrokken."

"Ik heb zelf geen idee of de computer voor ons werkt, of wij voor de computer", zegt hij bezorgd. Oordelen wil Walsh echter niet over de huidige ontwikkelingen. "Ik observeer wel, maar veroordeel niet. Wel weet ik dat de digitale wereld de platenindustrie heeft verorberd. Intellectuele eigendommen zijn opgegeten, de radio is opgegeten. Ik hoop dat het mij niet ook opeet."

Bijhouden

Tegenover alle zorgen staat de wetenschap dat Walsh opeens ontdekt wordt door een jonge doelgroep, die makkelijk bij alle muziek uit zijn lange carrière kan. "Dat is inderdaad geweldig. Ik ben daar helemaal voor. Ik vind het heel interessant om te zien waar dit naar toe gaat, het gaat zo snel. Ik kan het alleen zelf niet meer bijhouden."

Eagles - Hotel California (Live, 2005)

Als Facebook er eerder was geweest en Walsh zijn roemruchte leven had bijgehouden in woord en beeld, had dat een geweldige stroom aan berichten opgeleverd. Lachend: "Ik weet er nog heel veel van. Ik haal wel dingen door elkaar, hoor, vooral data. Wanneer kwam Hotel California uit? Dat weet ik niet meer precies."

Nerveus

"Ik moet het eigenlijk alsnog allemaal snel op gaan schrijven. Alleen heb ik altijd gedacht dat ik veel meer geld zou verdienen als ik de heftige verhalen over mensen niet zou opschrijven dan wel. Want als ik dingen ga onthullen worden heel veel mensen nerveus, geloof me. Toch wil ik het gaan doen, want het is een geweldig avontuur geweest."

"Deel uit maken van rock-'n'-roll in de jaren zeventig was geweldig, ik zou er dolgraag over schrijven", zegt Walsh. "Hotel California is een speciaal werk voor mij. Ik ben dankbaar dat ik van die opnames deel uit heb gemaakt. Dat zoveel mensen het kennen, stemt me gelukkig. Daar had ik nooit van durven dromen. Het is een hoogtepunt in mijn loopbaan gebleven."

Haperen

Met Eagles was Walsh enige tijd geleden nog te zien in Ahoy. "Het spelen met de band is fantastisch. Toch vind ik het fijn om ook zelf nieuwe liedjes te hebben. Liedjes waar ik in de VS, ondanks de weinige tijd die ik heb, mee op tournee kan. Want ik ben dan wel ouder, maar ik voel me nog een kind. Mijn lijf begint te haperen, maar oud voel ik me helemaal niet."

Joe Walsh - Rocky Mountain Way (Live, 2004)"Ik ben tegenwoordig gelukkig, zelfverzekerd, gezond en nuchter. Ik heb er zin in. Analog Man is voor mij een begin van een hele stroom nieuwe muziek. Want ik blijf werken." Een deel van deze levensvreugde wordt veroorzaakt door zijn huwelijk met Marjorie Bach, de zus van de vrouw van Ringo Starr.

Moeilijk

"Ik ben nu een getrouwd man. Heb wel wat relaties gehad, maar die werkten niet omdat ik steeds onderweg was. Het was gewoon te moeilijk, al heb ik het wel geprobeerd. Maar mijn vrouw is geweldig, ze is het deel van mij dat nog ontbrak. Een echte partner."

"Ik heb er een grote familie bijgekregen die heel hecht is. Die dynamiek is helemaal niet voor mij, ik heb er nu al veel van geleerd. Ik kijk anders naar het leven en ik ben opener geworden. Dat heeft me zelfverzekerdheid bezorgd. Ik heb me jaren verstopt achter mijn humor, maar dat doe ik niet meer."