AMSTERDAM – Met Springlevend laat The Kik een verrassende mix horen tussen beatmuziek, sixtiespop en het Nederlandse lied. "Boudewijn de Groot is voor mij net zo’n grote held als The Beatles", zegt zanger Dave von Raven tegen NU.nl.

The Kik gaat verder waar zanger Von Ravens vorige band, The Madd, eind 2010 stopte. De nummers van The Kik onderscheiden zich van het werk van The Madd door de liedteksten, die in helder Nederlands worden gezongen. "Ten tijde van The Madd had ik al geopperd om in het Nederlands te gaan zingen", zegt Von Raven.

"Het liep echter niet lekker met die band, waardoor het plan nooit tot uitvoering kwam. Gelukkig kreeg ik toch nog de kans door het nummer Baby met Dio in het Nederlands te doen." De vier bandleden van The Kik stonden daarentegen wel achter de keuze van Von Raven.

"We begonnen met Engelse nummers, maar toch bleef ik gegrepen door Nederlandse teksten. De rest van de band vond het gelukkig ook een goed idee. Ze waren snel overtuigd", stelt hij. "Nederlands vind ik een mooie taal. Boudewijn de Groot is voor mij net zo’n grote held als The Beatles."

Interesse

In de toekomst zou Von Raven nog graag willen samenwerken met Boudewijn de Groot. "Ik heb hem laatst een mail gestuurd om te kijken of hij interesse heeft. Het leukste zou zijn om samen een nummer te maken. Maar als hij liever iets van zichzelf speelt, vind ik dat prima."

Von Raven stelt dat wat The Kik doet "nog niet eerder" is gedaan. "Beat- en britpopbandjes, ook van eigen bodem, zingen bijna altijd in het Engels. Ik heb het gevoel dat we de eerste zijn." Een andere held van Von Raven is Armand, die in 1965 het nummer Want Er Is Niemand (En Nou Ik) uitbracht.

Trouw

The Kik blaast het liedje samen met Lucky Fonz III en Armand zelf nieuw leven in op het album. "Het zijn drie coupletten, perfect voor drie zangers", vindt Von Raven. "Armand is een van de weinige muzikanten die trouw is gebleven aan de ideeën van toen. Schijt aan de maatschappij, niet luisteren naar je ouders."

The Kik - Simone (2012)

"Hij denkt daar nog steeds zo over. En hij is nog steeds die steengoede muzikant van toen." Springlevend wordt op een opvallende manier uitgebracht, namelijk door Excelsior in samenwerking met Top Notch. Twee platenfirma’s met een totaal verschillende achterban en muziekstal.

Enthousiasme

"Beide labels tekenen bands vanuit enthousiasme", zegt Von Raven. "Het is voor independents een interessante mogelijkheid om een release te delen. Nederland is maar een klein land, dus niemand schiet er iets mee op om lijnrecht tegenover elkaar te gaan staan."

"Door twee werelden met elkaar te combineren ontstaan er goede dingen." The Kik ziet het als een kans om hun groep luisteraars en bezoekers te verbreden. "Door de diverse achtergronden van de labels, hiphop voor Top Notch en Nederlandse pop voor Excelsior, kunnen wij een breder publiek aanboren. Het bereik is groter dan ooit tevoren."