AMSTERDAM – Ayreon-oprichter Arjen Anthony Lucassen krijgt dagelijks honderden enthousiaste mails van fans. Dat mensen op zijn muziek zitten te wachten, geeft hem kracht. "Die bevestiging heb ik echt nodig", zegt hij.

In april verscheen het tweede soloalbum van Lucassen, Lost In The New Real. De 52-jarige componist, multi-instrumentalist en producer noemt zichzelf een kluizenaar. "Ik lees geen kranten, ik kijk geen tv; ik weet eigenlijk helemaal niet wat er in de wereld gebeurt." Lucassen is altijd een buitenstaander geweest, zo zegt hij zelf.
 

Zijn interesse voor sciencefiction werd gewekt toen hij als klein mannetje Star Trek zag. "Spock met z’n rare oren, de blauwe en rode kleuren, een vreemde planeet – die serie had gelijk mijn hart gestolen. Sindsdien ben ik altijd vreselijk geïnteresseerd geweest in sciencefiction. Dat is natuurlijk puur escapisme", legt hij uit.

Naast sciencefiction helpt ook muziek hem te ontsnappen aan het alledaagse leven. "Op het moment dat ik met muziek bezig ben, verdwijnt de hele wereld." Als Lucassen met zijn hoofd niet bij Star Trek is, zit hij met een gitaar in zijn handen en een cassetterecorder binnen handbereik te componeren of is hij in zijn thuisstudio ideeën aan het uitwerken.

"Soms kom ik maanden niet in mijn studio", zegt hij, "maar als ik eenmaal bezig ben, zit ik er iedere dag. ‘s Nachts werk ik niet. Dat hoort niet in mijn ‘monkroutine’, zoals ik het noem." Lucassen geeft toe dat hij constant bevestiging van zijn fans nodig heeft.

De "honderden enthousiaste mails" die hij dagelijks ontvangt én het feit dat mensen op zijn muziek zitten te wachten, geven hem de kracht om door te gaan. Het nummer The Social Recluse op Lost In The New Real gaat over Lucassen zelf. "Ik ben weliswaar een kluizenaar, maar ook heel sociaal. Vier, vijf uur per dag ben ik bezig met fans mailen."

Depressief

Vergeleken met vijf jaar geleden leidt Lucassen een evenwichtig bestaan. "Na mijn scheiding ben ik een tijdje alleen geweest en dat was niks voor mij", vertelt hij. "Ik werd depressief en ben mijn reuk kwijtgeraakt. Zelfs van het denken aan het creëren van nieuwe muziek werd ik misselijk. Dat wilde ik nooit meer."

Inmiddels kan Lucassen zich niet meer voorstellen dat hij ooit depressief was. "De nieuwe cd is uit en iedereen vindt ‘m te gek. Ik ben weer helemaal on top of the world en hoop dat mensen iets aan mijn verhaal hebben. Want je kunt er gewoon bovenop komen. In mijn geval speelde de muziek daar een hele grote rol in."