AMSTERDAM - Er zijn weinig bands die een publieksreactie goed in beeld weten te brengen met een mascotte, maar Tenacious D krijgt het voor elkaar met zijn penisvormige feniks.

Tenacious D heeft onlangs zijn derde album Rize Of The Fenix uitgebracht. De band rond Hollywood-acteur Jack Black koos er ook voor om een tournee eraan vast te plakken. Voornamelijk door de VS, maar Europa werd toch niet vergeten door een selectief aantal concerten.

Daarbij werd Nederland ook aangedaan. Black is een acteur die zijn sporen flink verdiend heeft in de komische hoek van Hollywood. De band zelf is een parodie, maar wel eentje die met goede songs komt. Het optreden was dan ook in een paar dagen tijd uitverkocht.

Het is overduidelijk dat Tenacious D een act is, bekijk daarvoor ook eens de film Pick Of Destiny. Vooral Black is iemand die in de rol van rockster flink in zijn element is. Toch lijkt hij na openingsnummer Rize Of The Fenix even uit zijn rol te vallen door op te merken onder de indruk te zijn van de massale opkomst.

Penis

Vrij snel is het weer 'business as usual' en volgt er een reeks nummers van het laatste album. Noemenswaardig is echter de opblaasbare fenix die ook de albumcover siert. Deze lijkt daarop al best veel op een penis.

Op het podium is er echter helemaal geen misverstand meer over. Heeft de bandmascotte op de cover nog een lichte kronkel, op het podium is ie paalrecht. Alleen de vleugels verraden dat het toch echt om een vogel gaat in plaats van een mannelijk geslachtsdeel.

Water

Het optreden is een aaneenschakeling van komische momenten. Zo worden de roadies flink aangepakt door Black water toe te dienen. Vervolgens wordt de desbetreffende werknemer uitgekafferd omdat de zanger een fles binnen handbereik wil hebben.

Maar het publiek lijkt ook voor de nummers zelf te komen. Kickapoo bijvoorbeeld wordt uit volle borst meegezongen, woord voor woord. Het is niet gek dat klassiekers als Tribute en Fuck Her Gently hetzelfde lot toebedeeld zijn. The D kwam en overwon én bedankte de stad Amsterdam voor zijn bestaan.

Tenacious D in Heineken Music Hall