AMSTERDAM – De populaire Belgische rockband dEUS heeft vrijdag zonder voorafgaande mededelingen zijn nieuwe album uitgebracht.

Dat meldt platenmaatschappij PIAS.

Het album heet Following Sea en is wederom geproduceerd door Adam Noble. "Dit is geen slimme marketingtruc, maar de band wil de muziek graag verspreiden terwijl het fris is", zegt de platenmaatschappij in reactie op het plotselinge verschijnen van de plaat.

Het kan dEUS blijkbaar weinig schelen. "Het is 2012 for fuck’s sake, het idee om maanden te wachten met releasen leek zo ouderwets", zegt zanger Tom Barman. Het album is een week lang uitsluitend als download verkrijgbaar en vanaf 8 juni is Following Sea ook op cd en vinyl leverbaar.

De werkwijze komt overeen met die van Radiohead voor het album The King Of Limbs. "We hadden nummers die we echt niet wilden verliezen, nummers die we niet vier jaar op de plank mochten laten liggen, dus we besloten te breken met onze gewone manier van werken, de nummers snel af te werken en uit te brengen", aldus Barman.

3FM-zendercoördinator Wilbert Mutsaers bleek echter al enige tijd van het verschijnen van de plaat af te weten, erkent hij op Twitter. "Het is een mooi album, ik kreeg het stiekem al drie weken geleden", laat hij weten.