AMSTERDAM – Uit een poll van platenzaak HMV ter ere van het diamanten jubileum van Koningin Elizabeth II blijkt het album The Number Of The Beast van heavymetalband Iron Maiden het populairst onder Britse gebruikers van Facebook.

In totaal stemden 30.000 Britse facebookgebruikers op hun favoriete plaat van eigen bodem. The Number Of The Beast kreeg maarliefst 9.18 procent van de stemmen.

Dat is een ruime voorsprong op de nummer 2, Violator van Depeche Mode. De Iron Maiden-plaat is overigens slechts een van de vier albums uit de jaren tachtig in de lijst.

Vier albums van The Beatles zijn terug te vinden in de top 10, te weten Sgt. Pepper’s Lonely Heart’s Club Band (nummer 3), Abbey Road (nummer 4), Revolver (nummer 6) en The Beatles (alias White Album, nummer 10). Ook Rubber Soul staat in het overzicht van in totaal zestig albums, op nummer 12.

Zangeressen

De top 10 wordt compleet gemaakt door Dark Side Of The Moon van Pink Floyd (5), A Night At The Opera van Queen (7), (What’s The Story) Morning Glory? van Oasis (8) en 21 van Adele (10). Adele is een van de weinig zangeressen in de lijst naast Amy Winehouse, Florence + The Machine, Kate Bush, Dusty Springfield en PJ Harvey.

Andere typisch Britse artiesten in de lijst zijn Led Zeppelin, The Clash, David Bowie, The Smiths, Black Sabbath, Radiohead, Elton John, Take That, Sex Pistols, Muse, The Cure en The Who. Een derde van de albums uit de lijst van HMV stamt overigens uit deze eeuw.